Web Toolbar by Wibiya Τράπεζα Αίματος Ζώων: Σώζει τη ζωή των τετράποδων φίλων μας ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Τράπεζα Αίματος Ζώων: Σώζει τη ζωή των τετράποδων φίλων μας

Το 1988 η Τράπεζα Αίματος Ζώων δημιουργήθηκε στην Καλιφόρνια, από μία βιολόγο που συγκέντρωνε αίμα από κοτόπουλα. Ήταν η πρώτη τράπεζα αίματος. Αν ένας κτηνίατρος χρειαζόντα αίμα, ζητούσε από τη φιλοζωϊκή. Δεν υπήρχε μέρος να αγοράσεις αίμα...
 
Η εταιρεία λέγεται πλεον Διεθνής Πηγή Αίματος Ζώων και παρέχει αίμα σε όλα τα μεγάλα κτηνιατρικά νοσοκομεία σε 50 πολιτείες της Αμερικής ενώ στέλνει και στον Καναδά!
 
''Όταν ξεκινήσαμε, το κόστος ήταν πολύ μεγάλο. Αν όμως οι άνθρωποι έπρεπε να πληρώσουν 200 δολλάρια για αίμα, ίσως επέλεγαν την ευθανασία. Πήρε 5 χρόνια να συνεργαστεί όλη η κτηνιατρική κοινότητα'', λέει η πρόεδρος της εταιρίας, κ. Κάουφμαν.
 
Περισσότερες από 2 δεκαετίες αργότερα, σήμερα, η τράπεζα αίματος είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για όλους τους ιδιοκτήτες ζώων που θέλουν να σώσουν το ζώο τους χρησιμοποιώντας την πρόοδο της κτηνιατρικής επιστήμης.
 
''Η κτηνιατρική συμβαδίζει σχεδόν με την ανθρώπινη ιατρική και οι άνθρωποι απαιτούν την ίδια προχωρημένη φροντίδα και για τα ζώα τους. Πλέον, μπορούμε να την παρέχουμε''.
 
Μετάγγιση αίματος μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους: τραυματισμούς, όγκους, δηλητηρίαση, αναιμία, αιμοφυλία.
 
Οι δωρητές (γάτες ή σκύλοι) εξετάζονται δωρεάν (εξετάσεις αίματος) και έχουν δωρεάν μετάγγιση αίματος αν το χρειαστούν.
 
''Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι το αίμα είναι ένα ζωντανό όργανο. Δεν είναι σαν το συκώτι ή την καρδιά. Όταν ακούνε για μετάγγιση νομίζουν ότι είναι κάτι κόκκινα κύτταρα αλλά είναι πολύ περισσότερα.''
 
Η πρώτη ιδιωτική και μη κερδοσκοπική τράπεζα αίματος ζώων δημιουργήθηκε το 1991 από τον κτηνίατρο Jean Dods και το αίμα παρέχεται αποκλειστικά από 175 σκυλιά Γκρεϊχάουντ, τα οποία είναι εξαιρετικοί δωρητές αίματος, λόγω του μεγέθους τους, του ήσυχου χαρακτήρα τους και του υψηλού αριθμού ερυθρών κυττάρων.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 2012 δεν έχουμε δει καμία ανάλογη προσπάθεια από κτηνιάτρους ή άλλους αρμόδιους και όταν χρειάζεται κάποιο ζώο μετάγγιση, το αίμα βρίσκεται μέσω εκκλήσεων και από στόμα σε στόμα...
adespoto.gr