Web Toolbar by Wibiya Τα σκυλιά χασμουριούνται όταν χασμουριέται ο ιδιοκτήτης τους – Έρευνα ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Τα σκυλιά χασμουριούνται όταν χασμουριέται ο ιδιοκτήτης τους – Έρευνα

Τα σκυλιά χασμουριούνται όταν ακούν το χασμουρητό των ανθρώπων και αυτό είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες το σημαντικότερο στοιχείο που αποδεικνύει ότι τα αξιολάτρευτα τετράποδα συναισθάνονται και συμπάσχουν με τους ιδιοκτήτες τους.
Για να αποδείξουν ότι τα σκυλιά όντως αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη συμπεριφορά και ότι δεν πρόκειται για απλή σύμπτωση, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία διεξήγαγαν ένα πρωτότυπο πείραμα με τη συμμετοχή 29 σκύλων.
Όλοι οι σκύλοι είχαν ζήσει με τους ιδιοκτήτες τους για τουλάχιστον έξι μήνες. Για να μειωθεί το άγχος στα ζώα, η έρευνα διεξήχθη σε δωμάτια στα σπίτια που διέμεναν οι σκύλοι, με την παρουσία ενός γνωστού ανθρώπου.
Σημειώνεται ωστόσο ότι τα σκυλιά δεν είχαν καμιά οπτική επαφή με τους ιδιοκτήτες τους.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την βιολόγο Karine Silva, κατέγραψαν το χασμουρητό των ιδιοκτητών των σκύλων και το χασμουρητό μιας άγνωστης γυναίκας.
Κάθε σκύλος άκουσε και τα δυο χασμουρητά σε δυο συνεδρίες με απόσταση μιας εβδομάδας η μια από την άλλη.
Κατά τη διάρκεια των συνεδριών, οι ερευνητές μέτρησαν τα χασμουρητά των σκύλων στο άκουσμα του χασμουρητού του ιδιοκτήτη τους και της άγνωστης γυναίκας.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος χασμουρήθηκαν 12 από τους 29 σκύλους. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι σκύλοι χασμουριούνταν κατά μέσο όρο πέντε φορές περισσότερο όταν άκουγαν το χασμουρητό του ιδιοκτήτη τους.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι οι σκύλοι συμπάσχουν με τους ανθρώπους», δήλωσε η Δρ.  Silva εξηγώντας ότι αυτό είναι πολύ φυσιολογικό αφού οι άνθρωποι εξημέρωσαν τα σκυλιά πριν 15.000 χρόνια και έκτοτε τα έχουν εκπαιδεύσει να φέρουν εις πέρας πολύ δύσκολες αποστολές. Αυτή η στενή σχέση κάνει τα σκυλιά να συμπάσχουν.