Web Toolbar by Wibiya Σκέψεις των σκύλων : Νέα μελέτη με εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα. ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Σκέψεις των σκύλων : Νέα μελέτη με εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα.


Τι μπορεί να σκέφτεται ο αγαπημένος μας σκύλος όταν μας κοιτάζει με λατρεία ; Ότι είμαστε ο καλύτερος φίλος του ; To αφεντικό του ; Ίσως ο καλύτερος τροφοδότης φαγητού ; Πολλοί έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν τη σκέψη των σκύλων με ομολογουμένως όχι μεγάλη επιτυχία.


Ερευνητές από το Emory University (Ατλάντα, ΗΠΑ) κατάφεραν να αναπτύξουν μια νέα μεθοδολογία προκειμένου να εξερευνήσουν τον εγκέφαλο των σκύλων αλλά και άλλων μη εξημερωμένων θηλαστικών. Η τεχνική είναι ανώδυνη και ουσιαστικά χρησιμοποιεί σαν κύριο εργαλείο της, τον μαγνητικό τομογράφο ενώ τα ζώα δεν υπέστησαν νάρκωση.


Τα πρώτα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στο διαδικτυακό περιοδικό PLoS ONE και παρουσιάζει τα αποτελέσματα του πρώτου πειράματος της ερευνητικής ομάδας τους που δείχνει την “αντίδραση των εγκεφάλων” των σκύλων μετά από χειρονομίες των ιδιοκτητών τους.


Όπως ανέφερε και ο διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος κ. Gregory Berns «Ήταν εκπληκτικό να δούμε τις πρώτες εικόνες του εγκεφάλου ενός σκύλου με πλήρη συνείδηση» και συνεχίζει προσθέτοντας ότι “Είναι μια μεθοδολογία που δεν έχει εφαρμοστεί ξανά στο παρελθόν και ελπίζουμε να ανοίξει μια πόρτα στην κατανόηση της επικοινωνίας σκύλου και ανθρώπου”.


Τα πρώτα δύο σκυλιά που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 2 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά με απόλυτη υπακοή στο αφεντικό τους. Ο πρώτος σκύλος που άκουγε στο όνομα Callie ήταν φυλής Feist και είχε ηλικία 2 ετών ενώ ο δεύτερος ήταν μια 3 χρονών θηλυκή Border Collie με το όνομα McKenzie. Τα 2 σκυλιά είχαν εκπαιδευτεί πολλούς μήνες ώστε να περπατούν με απόλυτη ισορροπία (χωρίς περιττές κινήσεις ή τρανταγμούς) επάνω στο μαγνητικό τομογράφο ενώ παράλληλα οι επιστήμονες έπαιρναν τα ανάλογα νευρολογικά ευρήματα.


Οι ερευνητές έχουν ως στόχο να αποκωδικοποιήσουν τις νοητικές διεργασίες των σκύλων με καταγραφή περιοχών του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται ύστερα από τους διάφορα ερεθίσματα. Μέσα από τα ευρήματα, οι επιστήμονες ελπίζουν να πάρουν απαντήσεις όπως : Μήπως οι σκύλοι έχουν ενσυναίσθηση; Γνωρίζουν όταν οι ιδιοκτήτες τους είναι ευτυχισμένοι ή λυπημένοι; Πόσο καταλαβαίνουν πραγματικά την ανθρώπινη γλώσσα;


Στο πρώτο πείραμα, οι σκύλοι είχαν εκπαιδευτεί να ανταποκρίνονται στις χειρονομίες από τους ιδιοκτήτες τους. Ένα σήμα σήμαινε ότι ο σκύλος θα λάμβανε ένα hot dog ως κέρασμα από τον ιδιοκτήτη ενώι ένα άλλο σήμα σήμαινε ότι δεν θα λάμβανε τίποτα. Ο κερκοφόρος πυρήνας, η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με το αίσθημα της επιβράβευσης στους ανθρώπους, ενεργοποιούνταν και στους δυο σκύλους όταν έβλεπαν το σημάδι της ανταμοιβής. Αντίθετα, ο κερκοφόρος πυρήνας δεν ενεργοποιούνταν όταν οι σκύλοι έβλεπαν το δεύτερο σημάδι, που σήμαινε ότι δεν θα ανταμειφθούν με το hot dog.


Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα σκυλιά αντιδρούν με ιδιαίτερη προσοχή στα ανθρώπινα σήματα και αυτά συνδέονται άμεσα με την επιβράβευση που λαμβάνει ο σκύλος από τον άνθρωπο. Το ερευνητικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί προσπαθώντας να εξερευνηθούν και άλλες περιοχές του εγκεφάλου του σκύλου.


Δείτε και το παρακάτω βίντεο :




puppy-doggy.blogspot.com