Web Toolbar by Wibiya «Σκυλίσια» άσκηση: 5 + 1 τετράποδες προπονήσεις ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

«Σκυλίσια» άσκηση: 5 + 1 τετράποδες προπονήσεις

του Νικόλα Γεωργιακώδη 
Η σχέση ανάμεσα στην φυσική κατάσταση ενός σκύλου και του ιδιοκτήτη του έχει γίνει αρκετές φορές αντικείμενο συζήτησης και έρευνας. Πρόσφατη έρευνα στην Ολλανδία έδειξε ότι οι υπέρβαροι σκύλοι τείνουν να έχουν εξίσου υπέρβαρα και παχύσαρκα αφεντικά, ενώ σε μία άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.011 ενήλικες στην Αγγλία και δημοσιεύτηκε στο Reuters, φάνηκε ότι το 44% των ιδιοκτητών σκύλων καταφέρνουν να ασκούνται σε εβδομαδιαία βάση, αποκλειστικά και μόνο λόγω των τετράποδων φίλων τους. 

Ως σύντροφοι στην άσκηση τα σκυλιά προσφέρουν πρωτίστως κίνητρο, ενέργεια, ενθουσιασμό, αλλά (όσο και αν φαίνεται περίεργο) και την στήριξη που θεωρείται απαραίτητη για να ξεκινήσει κάποιος ένα πρόγραμμα άσκησης – και να παραμείνει πιστός σε αυτό – μιας και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, ο σκύλος πάντα θα θέλει να τον βγάλετε βόλτα. Επίσης, σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με τα κατοικίδια μπορεί να χαμηλώσει την αρτηριακή πίεση και να «ελαφρύνει» τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του στρες, ενώ και μόνο η σκέψη ενός αγαπημένου κατοικίδιου έχει την ίδια επίδραση στην ανθρώπινη ψυχολογία με την σκέψη ενός αγαπημένου προσώπου.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σας σε κάθε μορφή άσκησης με τα συμπαθέστατα τετράποδα. Θα πρέπει να φροντίζετε ώστε να παραμένουν ενυδατωμένα, να ελέγχετε τις πατούσες τους για τυχόν πληγές και να μην τα αφήνετε να τρέχουν μετά το φαγητό.

Αν λοιπόν ψάχνετε μια ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική προπόνηση φυσικής κατάστασης παρέα με τον πιστό σας φίλο, ακολουθούν μερικές «σκυλίσιες» προπονητικές προτάσεις. 

1. Fetch it, boy! Δεν ξέρουμε κατά πόσο ο σκύλος σας έχει φτάσει το επίπεδο του Thor στο να πιάνει φρίσμπι, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα αμφότεροι θα διασκεδάσετε και θα ασκηθείτε με τον πλαστικό αυτό δίσκο. Πετάξτε το φρίσμπι μακριά και τρέξτε μαζί του για να το πιάσετε. Αφού το κάνετε, επαναλάβετε για όσες φορές αντέξετε. Κάντε ένα διάλειμμα και συνεχίστε.

2. Τρέξε, Φέντον, τρέξε! Θέλετε να βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση και να κάψετε λίπος; Δοκιμάστε να… ξεπεράσετε τον σκύλο σας στο τρέξιμο. Οι περισσότεροι σκύλοι είναι εκ φύσεως ανταγωνιστικοί , επομένως αν δοκιμάσετε να τρέξετε δίπλα του, είναι σίγουρο ότι θα αναπτύξει… ταχύτητα για να σας ξεπεράσει. Ορίστε ένα σημείο τερματισμού (π.χ δέντρο, παγκάκι) και τεστάρετε τις επιδόσεις σας στα εκατό ή στα διακόσια μέτρα σπρίντ.

3. Μπανάκι… σκυλάκι. Τους καλοκαιρινούς μήνες το… κολύμπι με τον σκύλο αποτελεί ιδανική λύση για να περάσετε όμορφα τον χρόνο σας με αυτόν, να δροσιστείτε, αλλά και να παραμείνετε σε φόρμα. Αν δεν το έχει ξανακάνει, πιθανώς να είναι κάπως διστακτικός. Όταν όμως, πάρει «το κολλάει» θα εκπλαγείτε με τις κολυμβητικές του ικανότητες.

4. Τετράποδη… πεζοπορία. Σας εξιτάρει η ιδέα τις πεζοπορίας σε κάποιο κοντινό βουνό; Πάρτε και στον σκύλο μαζί, για να αποκτήσει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον η περιήγησή σας. Η δυσκολία της πορείας στο βουνό την καθιστά ιδανική καρδιαγγειακή άσκηση για κάψιμο λίπους, ενώ η ενδυνάμωση των βασικών μυών στα πόδια σας (τετρακέφαλοι, γλουτοί, γάμπες) είναι δεδομένη. Τρεις με τέσσερεις ώρες πεζοπορίας «καίνε» περί τις χίλιες θερμίδες. Όχι και άσχημα.

5. Επίδειξη (σκυλίσιας) δύναμης. Αν το σκυλί σας είναι παιχνιδιάρικο και σχετικά μεγαλόσωμο, τότε η διελκυστίνδα είναι αναμφίβολα πολύ πιο ενδιαφέρουσα και σωματικά απαιτητική από μία απλή βόλτα με τον σκύλο στο τετράγωνο ή το κοντινότερο πάρκο. Αγοράστε ένα ανθεκτικό σκοινί μεσαίου μεγέθους, δώστε την μία άκρη του στο σκύλο και κρατήστε την άλλη εσείς. Θα καταλάβει αμέσως τι πρέπει να κάνει.

6. Η ζωή ποδήλατο. Άλλη μια φυσική δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο που θα διασκεδάσει τόσο εσάς, όσο και τον σκύλο σας είναι το ποδήλατο. Όσο πιο γρήγορα κάνετε πετάλι, τόσο περισσότερο θα επιταχύνει και αυτός δίπλα σας για να σας φτάσει. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εν λόγω… σκυλοποδηλατάδα είναι να τον εκπαιδεύσετε έτσι ώστε να παραμείνει συνεχώς κοντά σας. Αποφύγετε πάντως, να δέσετε το λουρί του στο ποδήλατο εκτός και αν θέλετε να… κυνηγήσετε μαζί του τις γάτες της γειτονιάς.

in2life