Web Toolbar by Wibiya Αυτόνομη γατούλα ή αφοσιωμένο σκυλάκι; ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Αυτόνομη γατούλα ή αφοσιωμένο σκυλάκι;

Αυτόνομη γατούλα ή αφοσιωμένο σκυλάκι;Η επιλογή κατοικιδίου πρέπει να γίνεται βάσει των οικογενειακών μας συνηθειών και όχι επιπόλαια.
Oταν τα παιδιά ζητούν επίμονα ένα ζωάκι, οι ειδικοί απαντούν ναι! «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρνηθούμε στο παιδί την παρέα ενός μικρού ζώου. Αντίθετα υπάρχουν πολλοί για να του κάνουμε το χατίρι,αφού ένα κατοικίδιο συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνικότητα και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών» αναφέρει ο παιδοψυχολόγος κ. Ιωάννης Κούρος, πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχολογικής Ψυχιατρικής Ενηλίκου και Παιδιού. Οπως εξηγεί, «μεταχειρίζονται τα ζώα επί ίσοις όροις και με την επαφή μαζί τους αναπτύσσουν τον συναισθηματικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν υπευθυνότητα και μαθαίνουν πολύ γρήγορα την ανταπόδοση του καλού και κακού.
Με άλλα λόγια, ένα κατοικίδιο μπορεί να αποδειχθεί μεγάλος δάσκαλος για τα παιδιά.Γι΄ αυτό και οι γονείς πρέπει να εκπαιδευτούν στην ιδέα ότι τα ζώα είναι ωφέλιμα για την προσωπικότητα των παιδιών τους, δεν μεταδίδουν ασθένειες όταν έχουν την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα και δεν υπάρχει λόγος να τα φοβούνται» .
Οταν τον ρωτούν οι γονείς ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αποκτήσει το παιδί τους κατοικίδιο, απαντά πως όλες οι ηλικίες είναι το ίδιο κατάλληλες. Μάλιστα «αν το κατοικίδιο μπει στο σπίτι από τη βρεφική ηλικία του παιδιού, τότε είναι ακόμη πιο εύκολη η εξοικείωση» . Πάντως όταν έρχεται η ώρα της επιλογής κατοικιδίου, οι παιδοψυχολόγοι δίνουν τον λόγο στους κτηνιάτρους. «Ο κτηνίατρος είναι αυτός που μπορεί να συμβουλεύσει τους γονείς για την κατάλληλη επιλογή κατοικίδιου ζώου, όχι μόνο με βάση την επιθυμία του παιδιού, αλλά και με τον τρόπο ζωής όλης της οικογένειας» . «Τόσο τα σκυλιά όσο και οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν εξαιρετική σχέση με τα παιδιά κάθε ηλικίας» απαντά ο κτηνίατρος κ. Γιώργος Λορέντζος. Τα δικά του παιδιά έκαναν παρέα με γάτες από την πρώτη ημέρα που τα έφερε από το μαιευτήριο ως εκείνη που... πήγαν φαντάροι.

«Οι γάτες είναι ιδανική επιλογή για μια οικογένεια που δεν είχε ποτέ πριν κατοικίδιο. Και αυτό γιατί έχει ελάχιστες απαιτήσεις, είναι ευχαριστημένη με τροφή, νερό και λίγα χάδια. Αν ζει στο σπίτι και επισκέπτεται τακτικά τον κτηνίατρο, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης καμιάς ασθένειας στο παιδί ή στην έγκυο. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει, είναι κάποιο παιδί να έχει αλλεργία στο τρίχωμα της γάτας».

Σ την περίπτωση του σκύλου, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Οπως εξηγεί ο κ. Λορέντζος, «τόσο το παιδί όσο και τα άλλα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο διαθέσιμο για να αποκτήσουν σκύλο. Τα σκυλιά ζουν για τα αφεντικά τους και μαραζώνουν αν δεν ασχολούνται αρκετά μαζί τους». 
Ο κτηνίατρος δεν κάνει διακρίσεις ούτε στις ράτσες των σκύλων ούτε στην ηλικία που θεωρείται κατάλληλη για να αποκτήσει ένα παιδί σκύλο. «Ειδικά αν ο σκύλος υπάρχει ήδη στην οικογένεια προτού έλθει το παιδί, μπορεί να αναπτύξει μια ιδιαίτερη προστατευτικότητα απέναντι στο νέο μέλος της οικογένειας, αρκεί να μη νιώσει εντελώς παραμελημένος μετά την άφιξη του μωρού». Η μόνη «περίεργη» σχέση είναι αυτή μεταξύ ενός πολύ μικρού παιδιού και ενός κουταβιού. «Σε αυτή την περίπτωσηχρειάζεται λίγη περισσότερη προσοχή καθώς το βρέφος μπορεί, άθελά του φυσικά, να κακοποιήσει το ζώο και σε αυτή την ηλικία είναι δύσκολο να πειθαρχήσει σε όσα του λένε οι γονείς». Αντίθετα με την ηλικία του σκύλου, το μέγεθός του δεν αποτελεί πρόβλημα ακόμη και αν κάνει παρέα με πολύ μικρόσωμα παιδάκια.

Αχ, κουνελάκι φιλάσθενο...
Εκτός του σκύλου και της γάτας, «μόδα» στα κατοικίδια είναι τα τελευταία χρόνια και τα κουνέλια. Η φροντίδα τους, όμως, είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ όσο φαντάζονται οι γονείς. «Τα κουνέλια χρειάζονται μεγάλη προσοχή καθώς είναι πολύ ευαίσθητα και φιλάσθενα. Μάλισταπροσβάλλονται κατά κανόνα από σοβαρά νοσήματα. Αντίστοιχα πεθαίνουν εύκολα, γεγονός πολύ οδυνηρό για τα παιδιά» εξηγεί ο κ. Λορέντζος.

Τα χάμστερ, από την άλλη μεριά, είναι πιο ανθεκτικά αλλά δεν προσφέρονται τόσο για παιχνίδι με τα παιδιά. Πουλιά και ψάρια, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, δεν είναι... ακριβώς κατοικίδια, αφού τα παιδιά δεν έχουν την ευκαιρία να παίξουν μαζί τους αλλά τα βλέπουν από μακριά. Μόνη εξαίρεση μπορεί να είναι οι παπαγάλοι, οι οποίοι όμως δαγκώνουν! Οσο για τα τροπικά ζώα κάθε είδους, που εσχάτως κερδίζουν κάποιες προτιμήσεις, ο Γιώργος Λορέντζος είναι κατηγορηματικός: «Από τη φύση τουςδεν είναι φτιαγμένα για κατοικίδια» !
tovima