Web Toolbar by Wibiya Η ασθένεια Giardia .... τα κατοικίδια σας και εσείς. ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Η ασθένεια Giardia .... τα κατοικίδια σας και εσείς.

Το Giardia είναι ένα μικροσκοπικό παράσιτο που ζει στα έντερα πολλών κατοικίδιων και άγριων ζώων, σαν κύστεις..
Αυτές οι κύστεις προσκολλώνται στο τρίχωμα των μολυσμένων σκύλων, ή  μπορούν να επιπλέουν στα βλεννογόνα τοιχώματα του εντέρου και να αποβληθούν με τα κόπρανα των σκύλων.

Μόλις οι κύστεις αποβληθούν ,  μπορούν να επιβιώσουν για αρκετούς μήνες έξω από το ζώο, εάν υπάρχει αρκετή υγρασία ή στάσιμα νερά.

Το Giardia επιτίθεται στην εντερική επένδυση, καταστρέφοντας τον ιστό και παρεμβαίνει στην ικανότητα του οικοδεσπότη (σκύλου ή γάτας) να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Αν ο σκύλος σας έχει μολυνθεί, μπορεί να παρουσιάσει διάρροια, κατάθλιψη, απώλεια βάρους, μειωμένη όρεξη, έμετο, ή ένα συνδυασμό αυτών των συμπτωμάτων

Εάν τα παράσιτα Giardia παραμείνουν στο έντερο για μεγάλο χρονικό διάστημα,  διαβρώνουν την εντερική επένδυση και μπορούν να προκαλέσουν σποραδική αιματηρή διάρροια.

Αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως , το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να γίνει ολοένα και πιο εξασθενημένο και επιρρεπή σε άλλα λοιμώξεις.

Επειδή Giardia είναι ένα ζωονοσογόνο παράσιτο, υπάρχει ο κίνδυνος και μπορεί να μεταδοθεί από τα κατοικίδια στους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από λοίμωξη Giardia υπόκεινται στις ίδιες απειλές κατά της υγείας τους, όπως τα κατοικίδια ζώα τους.



Πώς θα μπορούσε το κουτάβι μου να έρθει σε επαφή με αυτές τις κύστεις;

Εάν το νέο κουτάβι σας έρθει σε επαφή ή μείνει… με ένα άλλο σκυλί που είχε μολυνθεί με Giardia, οι πιθανότητες είναι η κατάποση κύστεων όταν γλείφει το τρίχωμα του μολυσμένου σκύλου, το πάτωμα ή γύρω περιοχή, όπου το μολυσμένο σκυλί κρατήθηκε, ή θα μπορούσε να έχει πραγματικά φάει κόπρανα που περιείχαν  κύστεις Giardia.

Μετά την κατάποση, το κύστεις σπάζουν, στο νέο ξενιστή, επαναλαμβάνοντας έτσι τον κύκλο της λοίμωξης.



Μπορεί το νέο κουτάβι μου να κολλήσει Giardia, ακόμη και αν δεν έχει πλησιάσει  ένα μολυσμένο σκύλο;

Ναι.
Τα Giardia μπορούν επίσης να βρεθούν σε ρέματα ή σε άλλες πηγές νερού, και ένα άρρωστο σκυλί σε ακάθαρτες συνθήκες,  μπορεί πραγματικά να μολύνει ξανά το ίδιο και να προκαλέσει έτσι έναν φαύλο κύκλο.


Τι είδους θεραπείες είναι διαθέσιμες για τα Giardia;

Εάν υποψιάζεστε ότι το νέο κουτάβι σας μπορεί να έχει Giardia, είναι πάντα καλύτερο να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στην κτηνιατρική κλινική σας.

Να είστε προετοιμασμένοι για την επίσκεψή σας, με το να πάρετε μαζί σας δείγμα κοπράνων του σκύλου σας.

Ο κτηνίατρος σας χρησιμοποιώντας το δείγμα που του πήγατε, μπορεί να εκτελέσει τις απαραίτητες δοκιμές για να διαπιστώσει εάν ο σκύλος σας έχει πράγματι Giardia, ή κάποια άλλη διαταραχή.

Αν διαγνωστεί ότι έχει Giardia , μερικές από τις θεραπείες που είναι διαθέσιμες σήμερα περιλαμβάνουν….

Μετρονιδαζόλη (Flagyl),
φουραζολιδόνη (Neftin),
Tinadazole,
φενβενδαζόλης (Panacur),
και
Albendazole (Valbanzen).

Ο κτηνίατρός σας θα σας συνταγογραφήσει την καλύτερη θεραπεία για το νέο κουτάβι σας.

Το σκυλί μου δεν έχει μολυνθεί τώρα, αλλά πώς μπορώ να τον εμποδίσω να έρθει  σε επαφή με τα Giardia;
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη από το να  έρθει σε επαφή  και την εξάπλωση της Giardia, είναι ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το νέο κουτάβι σας δεν πίνει από πιθανώς μολυσμένες πηγές νερού, όπως ποτάμια, ρέματα, ή στάσιμο νερό .

Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε στην εξάλειψη του κινδύνου της Giardia είναι να κρατήσετε το κατοικίδιο ζώο σας μακριά από τα κατοικίδια ζώα που θα μπορούσαν , κατά την γνώμη σας, να έχουν μολυνθεί.

Δημοφιλή μέρη μόλυνσης είναι τα πάρκα σκυλιών, οι παραλίες των σκύλων, και άλλες περιοχές κατοικιδίων….που μπορεί να είναι διασκεδαστικές, αλλά αξίζει τον κίνδυνο για την υγεία του κουταβιού σας ;

Περιττώματα από άλλα  ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών, μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης.

Και μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά την επαφή με τα περιττώματα.

Brent Carroll, Κτηνίατρος
hicow.com