Web Toolbar by Wibiya Eπιστολή στον Δήμαρχο για το πρόβλημα του «κυνοκομείου» ~ Dog Lover Blogspot

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Eπιστολή στον Δήμαρχο για το πρόβλημα του «κυνοκομείου»

Επιστολη της ΠΦΟ προς ολους τους εμπλεκομενους μετα την δημοσιευση του θεματος του κυνοκομειου.

Προς τους κ.κ.
α) Χατζησυμεωνίδη Εμμανουήλ, Δήμαρχο Καστοριάς
β) Προϊσταμένη της Δ/σης Κτηνιατρικής Καστοριάς

Κοινοποίηση:

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Γραφείο Υφυπουργού κ. Ροντούλη
Γενική Κτηνιατρική Υπηρεσία Διεύθυνση Κ.Α.Φ.Ε
Εισαγγελία Πρωτοδικών Καστοριάς

Κύριοι και κυρίες,

Τα σωματεία της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ (115 φιλοζωικοί σύλλογοι και σωματεία) και της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (… σύλλογοι) έχουν ενημερωθεί για τις τριτοκοσμικές και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των ζώων που επικρατούν στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων που διατηρεί ο Δήμος Καστοριάς και διαμαρτύρονται έντονα για την εγκληματική αδιαφορία του Δήμου, αλλά και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για τις συνθήκες λειτουργίας του.

Ο Δήμος, που σύμφωνα με τον Νόμο 3170/2003 ορίζεται αρμόδιος για την περισυλλογή, στείρωση και γενικότερη φροντίδα των αδέσποτων ζώων που ζουν στην περιοχή του, περισυλλέγει ζώα και τα οδηγεί στο κατ΄ ευφημισμό «καταφύγιο» που διατηρεί, όπου και τα εγκαταλείπει κυριολεκτικά στην τύχη τους, χωρίς επίβλεψη και κτηνιατρική φροντίδα, διαθέτοντας μόνο κάποια τσουβάλια τροφής για την σίτιση τους, τα οποία ενίοτε δεν επαρκούν. Από καταγγελίες και φωτογραφικό υλικό που έχουμε στα χέρια μας φαίνεται καθαρά η πλήρης εγκατάλειψη.

Στον χώρο, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, προσπαθούν να επιβιώσουν συνολικά γύρω στα 130 σκυλιά υπό συνθήκες τελείως ακατάλληλες για την ευζωία τους, από τα οποία τα 60 περίπου διαβιούν μόνιμα έγκλειστα σε ακατάλληλα κλουβιά, ενώ τα υπόλοιπα δεν έχουν κανένα σημείο προστασίας από τις καιρικές συνθήκες (κρύο, βροχή κλπ). Τα ζώα περιφέρονται ανεξέλεγκτα εντός του χώρου με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αψιμαχιών μεταξύ τους και για τον λόγο αυτό έχουν παρουσιαστεί - όπως μας καταγγέλθηκε - φαινόμενα κανιβαλισμού, με αποκορύφωμα το πρόσφατο περιστατικό που συνέβη την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012, όταν ένα ζώο κυριολεκτικά ξεσκίστηκε και φαγώθηκε από τα υπόλοιπα. Τα διαβιούντα στον χώρο ζώα, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουμε δεχθεί, πεθαίνουν από τις αρρώστιες λόγω μη εμβολιασμού τους και πλήρους απουσίας οποιουδήποτε κτηνιατρικού ελέγχου από την ημέρα λειτουργίας του κυνοκομείου. Τα κουτάβια (γύρω στα 60) λόγω έλλειψης ασφαλούς χώρους υποδοχής τους αναγκάζονται μέλη του τοπικού Φιλοζωικού Συλλόγου να τα συγκεντρώνουν σε διαφορετικό χώρο και να τα συντηρούν με δικές τους δαπάνες. Επίσης, όπως πληροφορηθήκαμε, ο Δήμος σας δεν εφαρμόζει πρόγραμμα στειρώσεων, γεγονός που συνεπάγεται την αύξηση των αδέσποτων στην πόλη σας, με όσες συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Αναρωτιόμαστε εάν και σε ποιο βαθμό εποπτεύει η Κτηνιατρική Υπηρεσία του Νομού το εν λόγω καταφύγιο, όπως έχει υποχρέωση εκ του νόμου να κάνει και εάν προέβη ποτέ σε κάποιον έλεγχο, αφού ήταν σε γνώση της η επικρατούσα κατάσταση.

Τα ζώα δεν είναι άψυχα αντικείμενα, είναι συναισθανόμενα όντα που χρήζουν στοργής και φροντίδας και όχι εγκληματικής εγκατάλειψης και αδιαφορίας, ειδικά από Δημόσιους φορείς που είναι εκ του νόμου υπεύθυνοι για την ευζωία τους.

Σας ερωτούμε :
Συμβαδίζουν οι ενέργειές σας με τους νόμους που η πολιτεία έχει θεσπίσει;
Συμβαδίζουν με τους στοιχειώδεις κανόνες ανθρωπιάς, ευαισθησίας και πολιτιστικής καλλιέργειας;
Ποιο είναι το μήνυμα που δίνετε στους δημότες σας σχετικά με τη διαχείριση της πανίδας των πόλεων;
Έχετε σκεφθεί το διασυρμό της πόλης σας σε όλη την Ελλάδα;

Επειδή οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στο καταφύγιο του Δήμου Καστοριάς είναι απαράδεκτες και ουδεμία μέριμνα λαμβάνεται για την ευζωία τους, όπως αυτή ορίζεται από τον νόμο.

Επειδή καμιά υγειονομική διάταξη δεν τηρείται και ο χώρος αποτελεί εστία μόλυνσης.

Επειδή, πέραν των όποιων διοικητικών ευθυνών, ανακύπτουν και ποινικές ευθύνες σε βάρος όσων έχουν την ευθύνη λειτουργίας του εν λόγω καταφυγίου - κυνοκομείου.

Επειδή είναι προφανές ότι η Διοίκηση του Δήμου και η αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία αδιαφορούν παντελώς για την βελτίωση της ανεπίτρεπτης αυτής κατάστασης.

Τα 100 και πλέον σωματεία της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας ζητούν να ενημερωθούν εάν εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία σε σχέση με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων και ειδικότερα.

1. Αν υπάρχει η τριμελής επιτροπή για τον έλεγχο λειτουργίας του καταφυγίου, όπως ο Νόμος ορίζει.

2. Αν καθ΄όλο το διάστημα της λειτουργίας του υπάρχει υπεύθυνος κτηνίατρος ο οποίος έχει αναλάβει τον έλεγχο της υγείας των ζώων που φιλοξενούνται σ’ αυτό.

3 Αν ο Δήμος εφαρμόζει πρόγραμμα για την στείρωση, τον αποπαρασιτισμό και τον εμβολιασμό των ζώων του καταφυγίου, αλλά και των αδέσποτων ζώων που ζουν στην επικράτεια του γενικότερα, όπως από τον 3170/2003 άρθρο 7 παράγραφος 4 ορίζεται.

4. Αν η Κτηνιατρική Υπηρεσία έχει δώσει άδεια λειτουργίας στο Δημοτικό καταφύγιο και αν αυτό πληροί τους όρους του νόμου περί ενδιαιτημάτων ζώων.

Περιμένουμε την έγγραφη απάντηση σας και διατηρούμε κάθε νόμιμο δικαίωμα μας για περαιτέρω ενέργειες για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού κυνοκομείου και την απόδοση ευθυνών σε περίπτωση που διαπιστωθεί συνέχιση της παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας.

Παρακαλούμε όπως η επιστολή μας πρωτοκολληθεί και ενημερωθούμε για τον αριθμό πρωτοκόλλου.

Με τιμή

Για την
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
και την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Βάσω Τάκη
Δικηγόρος
Τηλ/Fax 2331026757 - Κιν. 6932726576


mpetskas.gr