Web Toolbar by Wibiya Ρουμανία: Κρίθηκε αντισυνταγματική η ευθανασία των αδέσποτων ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Ρουμανία: Κρίθηκε αντισυνταγματική η ευθανασία των αδέσποτων

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας, προς μεγάλη χαρά των φιλόζωων που είχαν συγκεντρωθεί εξω από αυτό, στο Βουκουρέστι, έκρινε αντισυνταγματικό νόμο που ψηφίστηκε το Νοέμβριο  ο οποίος επιτρέπει την ευθανασία των αδέσποτων σκυλιών.

Πάνω από εκατό βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στην ευθανασία των αδέσποτων είχαν προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε το Νοέμβριο από τη Βουλή επιτρέπει την ευθανασία των τετράποδων με τη συναίνεση των κατοίκων, μέσω δημοσκοπήσεων, τοπικών δημοψηφισμάτων ή συναντήσεων των επιτροπών των συνοικιών.

Το κυβερνών Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, που είχε την πρωτοβουλία για τον αμφιλεγόμενο αυτό νόμο, δικαιολογήθηκε  επικαλούμενο τον «πολλαπλασιασμό των αδέσποτων στις μεγάλες πόλεις και των επιθέσεων των σκύλων σε ανθρώπους».

Πάντως τα στοιχεία που επικαλέσθηκε το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, δηλαδή 100.000 αδέσποτα σκυλιά στο Βουκουρέστι και περίπου 12.000 άνθρωποι-θύματα επιθέσεων κάθε χρόνο, αμφισβητούνται.

Τον Μάιο, ο νομάρχης Βουκουρεστίου Μιχάι Κριστιάν Ατανοσέι, υπέρμαχος του νόμου και μη κυβερνητικές οργανώσεις ανέφεραν ότι περίπου 40.000 και όχι 100.000 αδέσποτα σκυλιά ζουν στη ρουμανική πρωτεύουσα.

Οι φιλοζωικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που αντιτίθενται στο νόμο αυτό, τάσσονται υπέρ της μαζικής στείρωσης των σκύλων και καταγγέλλουν την «ανευθυνότητα» των πολιτικών ανδρών.

Σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, περίπου 145.000 αδέσποτοι σκύλοι έχουν ήδη θανατωθεί στο Βουκουρέστι από το 2001 ως τα τέλη του 2007, πριν απαγορευτεί η ευθανασία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ