Web Toolbar by Wibiya Νεοπλάσματα: Όγκος στον εγκέφαλο του σκύλου ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Νεοπλάσματα: Όγκος στον εγκέφαλο του σκύλου

Επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές της συμπεριφοράς, αταξικό βάδισμα, παράλυση εγκεφαλικών νεύρων, τύφλωση και κλίση κεφαλής προς τη μία πλευρά πρέπει να μας ανησυχήσουν αν είμαστε κάτοχοι σκύλου. Δεν αποκλείεται να πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο.

Τα πρωτογενή νεοπλάσματα (όγκοι) του εγκεφάλου έρχονται πρώτα σε συχνότητα μεταξύ όλων των νεοπλασμάτων στους μεσήλικους και υπερήλικους σκύλους, με μοναδική ίσως εξαίρεση τον καρκίνο του μαστού.

Υπάρχουν και λιγότερο συχνοί μεταστατικοί όγκοι που προέρχονται από τον καρκίνο του προστάτη, του μαστού και των ρινικών κοιλοτήτων.

Από τους πρωτογενείς όγκους, τα μηνιγγιώματα εμφανίζονται συχνότερα στους μακρυκεφαλικούς σκύλους (πχ Doberman, Collie, Borzoi) και τα γλοιώματα στους βραχυκεφαλικούς σκύλους (πχ bulldog, Boxer, Boston Terrier).

Λόγω της μεγαλύτερης πλέον διάρκειας ζωής των σκύλων, τα τελευταία χρόνια,  αλλά και με τη βοήθεια της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας έχει παρουσιασθεί και αύξηση της συχνότητας διάγνωσης νεοπλασμάτων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ με τα οποία εκδηλώνονται οι όγκοι του εγκεφάλου είναι κυρίως νευρικά (πχ επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές συμπεριφοράς, αταξικό βάδισμα, παράλυση εγκεφαλικών νεύρων, τύφλωση, κλίση κεφαλής προς μία πλευρά. Χρειάζεται προσοχή πάντως καθώς μερικοί σκύλοι ΔΕΝ παρουσιάζουν συμπτώματα ακόμα και μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Adespoto.gr