Web Toolbar by Wibiya Πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας από τα παράσιτα ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Πώς να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας από τα παράσιτα

Τι ακριβώς είναι τα παράσιτα, μεταδίδονται στον άνθρωπο; Τι πρέπει να κάνουμε για την προστασία του ζώου μας;

Τα παράσιτα είναι μικροοργανισμοί οι οποίοι ζουν και αναπαράγονται εις βάρος του οργανισμού του σκύλου, Ανάλογα με το αν βρίσκονται στο εσωτερικό του σώματος ή στην εξωτερική του επιφάνεια, ονομάζονται ενδοπαράσιτα και εξωπαράσιτα αντίστοιχα.

Ενδοπαράσιτα
➢    Αυτά ονομάζονται κοινώς «σκουλήκια». Δεν είναι όλα ίδια μεταξύ τους και ανήκουν σε διάφορα είδη . Κάθε είδος έχει τον δικό του τρόπο μετάδοσης (βιολογικός κύκλος» και παρασιτούν σε όλα τα μέρη του σώματος π.χ. έντερο, στην καρδιά και αλλού.)
➢    Τα ενδοπαράσιτα φθείρουν ύπουλα την υγεία του σκύλου και μπορούν να προκαλέσουν καταστάσεις, όπως εύκολη κόπωση, αναιμία και γαστρεντερικά προβλήματα. Ακόμα μειώνουν την άμυνα του οργανισμού. 
➢    Κάποια από αυτά μεταδίδονται και στον άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών και προσώπου), να μην αφήνεις τον σκύλο σου να περιπλανάται ελεύθερος και να τρώει οτιδήποτε και να του κάνεις συχνά προληπτικό αποπαρασιτισμό.
➢    Ο προληπτικός αποπαρασιτισμός στα κουτάβια μπορεί να γίνει με ειδικά σιρόπια, με στοματικές αλοιφές και με χάπια. Στους ενήλικες σκύλους τα χάπια είναι η απλούστερη και εξαιρετικά αποτελεσματική λύση και πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες και στη σωστή δόση. Όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν δεν έχουν την ίδια ενέργεια. Το κατάλληλο φάρμακο, την δύση όπως και τα χρονικά διαστήματα χορήγησής τους, θα στα υποδείξει ο κτηνίατρος, ο οποίος θα καταρτίσει και το πρόγραμμα αποπαρασιτισμών του σκύλου σας. 
➢    Αρκετοί ιδιοκτήτες περιμένουν να δουν τα «σκουλήκια» στα κόπρανα του σκύλου σας, έχοντας την ψευδαίσθηση πως το ζώο τους είναι υγιές. Αυτό είναι σφάλμα διότι μπορεί να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να συμβεί αυτό, ενώ όλο αυτό το διάσημα ο οργανισμός φθείρεται

Εξωπαράσιτα
➢    Στα εξωπαράσιτα περιλαμβάνονται οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια, οι σκνίπες, τα κουνούπια κ.α.
➢    Τα τσιμπούρια προκαλούν ερεθισμό του δέρματος, αναιμία, παράλυση και κυρίως μεταδίδουν σοβαρότατα νοσήματα με πιο συνηθισμένη την ερλιχίωση.
➢    Οι ψύλλοι εκτός από ερεθισμό του δέρματος προκαλούν και αλλεργία με έντονη φαγούρα και απώλεια τριχώματος και μεταδίδουν επίσης διάφορα νοσήματα
➢    Οι σκνίπες μεταδίδουν την λεϊσμανίαση (καλααζάρ) και τα κουνούπια την διροφιλαρίωση
➢    Για την πρόληψη των παραπάνω παρασιτώσεων και ασθενειών, ο αποτελεσματικότερος τρόπος είναι η εφαρμογή κάποιας αμπούλας και ενός αντιπαρασιτικού περιλαίμιου σε συνδυασμό.