Web Toolbar by Wibiya ΜΥΘΟΣ: Τα σκυλιά είναι παμφάγα ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

ΜΥΘΟΣ: Τα σκυλιά είναι παμφάγα

carnassialsΑυτό είναι λάθος. Τα σκυλιά είναι σαρκοβόρα, όχι παμφάγα. Οι σκύλοι ΕΙΝΑΙ πολύ ευπροσάρμοστοι, αλλά απλώς επειδή μπορούν να επιβιώσουν με μια δίαιτα για παμφάγα δε σημαίνει ότι είναι η καλύτερη δίαιτα για αυτούς. Το συμπέρασμα ότι οι σκύλοι είναι φυσικά παμφάγα ζώα ακόμη δεν έχει αποδειχτεί, εφ'όσον η αλήθεια ότι τα σκυλιά είναι σαρκοβόρα από τη φύση τους υποστηρίζεται καλά από τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα σε μας.

1)ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ
Δείτε μέσα στο στόμα του σκύλου ή της γάτας σας. Αυτά τα τεράστια εντυπωσιακά δόντια (ή τα μικροσκοπικά σαν βελόνες κοφτερά δόντια) είναι σχεδιασμένα για να αρπάζουν, να σχίζουν, να ξεριζώνουν και να κομματιάζουν κρέας (Feldhamer, G.A. 1999. Mammology: Adaptation, Diversity, and Ecology. McGraw-Hill. pg 258.). Δεν είναι εξοπλισμένα με μεγάλους επίπεδους τραπεζίτες για να αλέθουν φυτική ύλη. Οι τραπεζίτες τους είναι μυτεροί και τοποθετημένοι για δάγκωμα ψαλιδιού (μαζί με τα υπόλοιπα δόντια τους) που δυνατά "εξουδετερώνουν" κρέας, κόκαλα και δέρμα. Τα σαρκοβόρα είναι εξοπλισμένα με ένα ιδιαίτερο σύνολο δοντιών που περιλαμβάνει την παρουσία δοντιών carnassial(σελινόδοντες): ο τέταρτος επάνω προγομφίος και ο πρώτος κάτω γομφίος.
Αυτό είναι το κρανίο ενός κουναβιού (επίσης της τάξεως των σαρκοβόρων), βρίσκεται στο Μουσείο Centennial. Οι σελινόδοντες είναι σημειωμένοι με μαύρα βελάκια. Μπορείτε να βρείτε τα ίδια δόντια και στο στόμα του σκύλου, της γάτας ή της νυφίτσας σας.
Συγκρίνετε αυτό με τα δικά σας δόντια ή με τα δόντια μιας μαύρης αρκούδας. Η μαύρη αρκούδα είναι αληθινό παμφάγο, όπως και εμείς. Έχουμε ωραίους, μεγάλους, επίπεδους γομφίους που μπορούν να αλέθουν λαχανικά. Οι μαύρες αρκούδες, ενώ έχουν εντυπωσιακούς κυνόδοντες, έχουν επίσης και μεγαλους επίπεδους τραπεζίτες στο πίσω μέρος του στόματός τους για να βοηθούν στο άλεσμα φυτικής ύλης. Τα δόντια είναι ιδιαιτέρως εξειδικευμένα και δομημένα ανάλογα με τη διατροφή που τρώει το ζώο και η διαφορά μεταξύ των δοντιών της αρκούδας και των δοντιών του σκύλου (και τα δύο της τάξεως των σαρκοβόρων) δείχνει πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό (Feldhamer, G.A. 1999. Mammology: Adaptation, Diversity, and Ecology. McGraw-Hill. pgs 260.). Για να δείτε τις οπτικές διαφορές μεταξύ των δοντιών του σκύλου με τα δόντια της μαύρης αρκούδας κάντε κλικ εδώ
Κάποιος μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί: Αν ο σκύλος(ή η γάτα ή η νυφίτσα) έχει την οδοντοστοιχία ενός σαρκοφάγου ζώου, γιατί τον ταΐζουμε κροκέτες που βασίζονται σε σιτηρά;

2)ΜΥΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ
Τα σκυλιά(και οι γάτες) είναι εξοπλισμένα με ισχυρούς μύες της γνάθου και μύες του λαιμού που βοηθούν να βάζουν κάτω τη λεία και να μασούν κρέας, κόκαλα και δέρμα. Τα σαγόνια αρθρώνονται ορθάνοιχτα, επιτρέποντάς τους να καταπίνουν μεγάλα κομμάτια κρέατος και οστών. Τα κρανία τους είναι βαριά και σχηματισμένα έτσι ώστε να προλαμβάνεται η πλευρική κίνηση της κάτω γνάθου όταν η λεία που έχει συλληφθεί παλεύει(ο σιαγονικός βοθρίος είναι βαθύς και έχει σχήμα μισοφέγγαρου). Αυτό το σχήμα επιτρέπει μόνο την πάνω-κάτω κίνηση, ενώ τα φυτοφάγα και τα παμφάγα έχουν πιο επίπεδους σιαγονικούς βοθρίους που επιτρέπουν την πλευρική κίνηση, η οποία είναι απαραίτητη για το άλεσμα της φυτικής ύλης (Feldhamer, G.A. 1999. Mammology: Adaptation, Diversity, and Ecology. McGraw-Hill. pgs 258-259.).

Απόφθεγμα από το προηγουμένως επικαλούμενο κείμενο Mammology(mammal=θηλαστικό, μαστοφόρο):
"Tα κυνοειδή, τα αιλουροειδή και τα mustelids(όλα τα κουνάβια περιλαμβάνονται) διαβιώνουν με φρέσκια σκοτωμένη λεία. Αυτές οι οικογένειες δείχνουν αντιστοίχως μεγαλύτερη ανάπτυξη σε "δόντια και νύχια", επίσης έχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη σελινόδοντων και "βιαστική" ικανότητα κίνησης στο χώρο."(σελ. 260)
Αυτό ερμηνεύεται σε ένα απλό γεγονός: τα πάντα σχετικά με το σχεδιασμό του σώματος του σκύλου ή της γάτας λένε ότι σχεδιάστηκαν για έναν τρόπο ζωής σαρκοβόρου, ζώου κυνηγού που είναι προσαρμοσμένα για να σκοτώνει τη λεία. Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν κάνει τεράστια ψευτομαστορέματα με το σχεδιασμό του σώματός του (με αποτέλεσμα την ποικιλία μεγεθών και προσαρμογών), αλλά δεν κάναμε τίποτα για να αλλάξει η εσωτερική ανατομόα και φυσιολογία των σαρκοφάγων κυνοειδών μας.

3)ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ
Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν την εσωτερική ανατομία και φυσιολογία ενός σαρκοφάγου(Feldhamer, G.A. 1999. Mammology: Adaptation, Diversity, and Ecology. McGraw-Hill. pg 260.). Έχουν ιδιαίτερα εύκαμπτο στομάχι σχεδιασμένο να κρατά μεγάλες ποσότητες κρέατος, οστών, οργάνων και δέρματος. Τα στομάχια τους είναι απλά, με μη-αναπτυγμένο caecum(τμήμα του παχέως εντέρου)[Feldhamer, G.A. 1999. Mammology: Adaptation, Diversity, and Ecology. McGraw-Hill. pg 260.]. Έχουν σχετικά κοντό εμπρόσθιο έντερο και ένα κοντό, λείο, μη-εγκυστωμένο κόλον(οι τροφές χωνεύονται σε 4 ώρες). Αυτό σημαίνει ότι η τροφή περνάει πολύ γρήγορα. Τα λαχανικά και η φυτική ύλη, ωστόσο, χρειάζονται χρόνο για να παραμείνουν και να ζυμωθούν.
Αυτό εξισώνεται με μακρύτερο, εγκιστωμένο κόλον, μεγαλύτερο και μακρύτερο λεπτό ένετρο και την παρουσία ενός caecum. Τα σκυλιά δεν έχουν τίποτα από αυτά, αλλά έχουν κοντύτερα εμπρόσθια έντερα και οπίσθια έντερα σύμφωνα με τα σαρκοβόρα ζώα. Αυτό εξηγεί το λόγο που η φυτική ύλη βγαίνει έξω με τον ίδο τρόπο που μπήκε, δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να διασπαστεί και να χωνευτεί(μαζί με άλλα πράγματα). Οι άνθρωποι το ξέρουν αυτό, αυτός είναι ο λόγος που σας λένε ότι τα λαχανικά και τα σιτηρά πρέπει να επεξεργάζονται για να μπορέσει ο σκύλος να πάρει οτιδήποτε από αυτά. Αλλά ακόμα και τότε, το να ταΐζετε λαχανικά και σιτηρά σε ένα σαρκοφάγο ζώο είναι μια αμφισβητήσιμη πρακτική.
Οι σκύλοι φυσιολογικά δεν παράγουν τα απαραίτητα ένζυμα στο σάλιο τους(αμυλάση, για παράδειγμα) για να αρχίσουν να διασπούν τους υδατάνθρακες και το άμυλο. Η αμυλάση στο σάλιο είναι κάτι που κατέχουν τα παμφάγα και τα φυτοφάγα ζώα, αλλά όχι τα σαρκοφάγα. Αυτό θέτει το φόρτο εκολοκλήρου στο πάγκρεας, αναγκάζοντάς το να παράγει μεγάλες ποσότητες αμυλάσης για να ανταπεξέλθει με το άμυλο, τη σελουλόζη και τους υδατάνθρακες της φυτικής ύλης. Συνεπώς, το να ταΐζετε τους σκύλους σα να είναι παμφάγα επιβαρύνει το πάγκρεας και του προσθέτει επιπλέον πίεση, καθώς πρέπει να δουλέψει σκληρότερα για να χωνέψει ο σκύλος το αμυλώδες, γεμάτο υδατάνθρακες φαγητό αντί απλά να παράγει φυσιολογικές ποσότητες ενζύμων χρήσιμων για την πέψη πρωτεϊνών και λίπων(τα οποία, όταν ταΐζεται ωμά, ξεκινούν να "αυτο-χωνεύονται" όταν τα κύτταρα συνθλίβονται με το μάσημα και απελευθερώνονται τα ένζυμά τους).
Ούτε και έχουν οι σκύλοι τα είδη των φιλικών βακτηριδίων που διασπούν τη σελουλόζη και το άμυλο για αυτούς. Σαν αποτέλεσμα, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στη φυτική ύλη-ακόμα στην προεπεξεργασμένη φυτική ύλη-δεν είναι διαθέσιμα στους σκύλους. Αυτός είναι ο λόγος που οι κατασκευαστές σκυλοτροφών πρέπει να προσθέτουν υψηλές ποσότητες συνθετικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων (το γεγονός ότι το μαγείρεμα καταστρέφει όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία και συνεπώς δημιουργεί την ανάγκη για συμπληρώματα) στις σκυλοτροφές.
Αν ένας σκύλος μπορεί να χωνέψει μόνο το 40-60% της τροφής που βασίζεται σε σιτηρά, τότε θα λαμβάνει μόνο 40-60%(ιδανικά!) των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που χρειάζεται. Για να το αναπληρώσει, ο κατασκευαστής πρέπει να προσθέτει μεγαλύετρη συγκέντρωση βιταμινών και ιχνοστοιχείων από ό,τι ο σκύλος πράγματι χρειάζεται.
Είναι ο σκύλος παμφάγο; Η οδοντοστοιχία του, η εσωτερική και εξωτερική ανατομία του και η φυσιολογία του μας λένε ότι όχι δεν είναι. Ακόμα και η εξελικτική ιστορία του λέει ότι ο σκύλος είναι σαρκοβόρο. Οπότε όταν οι άνθρωποι λένε ότι ο σκύλος σας είναι παμφάγο, ρωτήστε: "Τι πάνω σε αυτό το ζώο σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι παμφάγο;" Κάντε τους να σας εξηγήσουν τη θέση τους πριν εξηγήσετε τη δική σας. Οι πιθανότητες είναι ότι θα παραθέσουν τον επόμενο μύθο σαν "απόδειξη".

petcorner