Web Toolbar by Wibiya Τι δείχνουν οι εμετοί στο ζώο ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Τι δείχνουν οι εμετοί στο ζώο

Τι κάνετε όταν ο μικρός σας σύντροφος (σκύλος ή γάτα) κάνει συχνά-πυκνά εμετούς που τον καταβάλλουν; Τις περισσότερες φορές ίσως οφείλονται σε υπερφαγία ή κάποια ενόχληση, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που οι εμετοί οφείλονται σε σοβαρότερες παθήσεις. Αν συνεχίζονται, η καλύτερη λύση είναι να πάτε το ζώο σας στον κτηνίατρο.

Εμετός είναι η έξοδος του στομαχικού περιεχομένου από το στόμα και αποτελεί μία ανακλαστική λειτουργία, ο έλεγχος της οποίας εδράζεται στον εγκέφαλο, όπου υπάρχει ειδικό κέντρο. Η διέγερση του κέντρου αυτού μπορεί να προκληθεί είτε από βλάβες του ίδιου του εγκεφάλου είτε από αίτια που δρουν πάνω σε ειδικούς υποδοχείς που βρίσκονται σε πολλά όργανα. Η διέγερση των υποδοχέων μεταφέρεται με τα νεύρα στον εγκέφαλο και απο εκεί επιστρέφει η εντολή προς τις λείες μυϊκές ίνες του στομάχου, που τελικά συσπώνται, απωθούν το περιεχόμενο του προς τον οισοφάγο , τη στοματική κοιλότητα, για να εξέλθουν στο περιβάλλον.

Σε οξείες περιπτώσεις, τα ζώα εμέσουν επανειλημμένα μέσα σε λίγες ώρες ή στη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που τα καταβάλλει γρήγορα και θορυβεί τον ιδιοκτήτη, ώστε να σπεύσει στον κτηνίατρο. Περιστατικά με χρόνια εμετό χαρακτηρίζονται εκείνα όπου παρατηρείται σποραδικά εμετός, μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ή το μήνα. Ενδιάμεσα τα ζώα παρουσιάζονται φυσιολογικά αλλά παρατηρείται απώλεια βάρους και διαταραχές από τα πάσχοντα όργανα.

Προσοχή, ο χρόνιος εμετός συγχέεται συχνά με την αναγωγή. Η αναγωγή είναι η επιστροφή της τροφής ή των υγρών από τον οισοφάγο, πριν ολοκληρωθεί η τρίτη φάση της κατάποσης και οφείλετε σε δυσλειτουργία του οισοφάγου. Λέγεται οισοφαγική δυσφαγία.

Adespoto.gr