Web Toolbar by Wibiya ΗΠΑ: 20 χρόνια προόδου στην Προστασία των Ζώων με νόμους ~ Dog Lover Blogspot

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΗΠΑ: 20 χρόνια προόδου στην Προστασία των Ζώων με νόμους

Τα τελευταία 20 χρόνια εφαρμόζονται τουλάχιστον 1.000 νέοι νόμοι προστασίας των ζώων στις ΗΠΑ. Οι νόμοι αυτοί μάλιστα συνυπάρχουν και ενισχύουν τους ομοσπονδιακούς νόμους που στοχεύουν στην πρόληψη της κακοποίσης και της κακομεταχείρισης των ζώων.
Παρότι υπάρχουν ακόμα κακοποιήσεις και διάφορα μειονεκτήματα, η γενική τάση στην ευζωϊα των ζώων στις ΗΠΑ κρίνεται θετικά!
Η φιλοζωϊκή οργάνωση HSUS γιόρτασε τα 20 χρόνια της έκθεσης για τη φροντίδα των ζώων και τους επαγγελματίες των καταφυγίων ζώων. Έκαναν μία αναδρομή στις τελευταίες 2 δεκαετίες και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προστασία των ζώων.
Λίγες φιλοζωϊκές οργανώσεις έχουν επικεντρωθεί στην πολιτική του κράτους και ακόμα λιγότερες στην εθνική πολιτική για την προστασία των ζώων. Αν και πολλά ζητήματα (για την ζωοτομία, τα ροντέο, το κυνήγι, τις παγίδες κ.α.) τέθηκαν σε δημοψηφίσματα, οι περισσότεροι ψηφοφόροι απέρριψαν τα μέτρα!
Μόνο ένα πέρασε, το 1972, στη Νότια Ντακότα, για την απαγόρευση του κυνηγιού περιστεριών, το οποίο όμως τελικάσαν μέτρο καταργήθηκε 8 χρόνια αργότερα.
Το 1988, η Επιτροπή για το Ψάρεμα της Καλιφόρνια ψήφισε την δημιουργία περιόδου κυνηγιού κούγκαρ και οι ζωόφιλοι μήνυσαν το κράτος για να καθυστερήσουν την έναρξη του κυνηγιού.
Με πάνω από 600.000 υπογραφές θέλησαν να απαγορεύσουν το κυνήγι του άγριου αυτού λιονταριού όμως τον Ιούνιο του 1990 τελικά ψηφίστηκε το κυνήγι.
Από το 1990, η HSUS και άλλες οργανώσεις για τα ζώα έχουν διεξάγει 42 δημοψηφίσματα και κέρδισαν στα 30, υπέρ των ζώων, σημειώνοντας μάλιστα ποσοστό 72%, το μεγαλύτερο οποιασδήποτε κοινωνικής ψηφοφορίας.
Στα 20 τελευταία χρόνια, όταν οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν για πολιτικές σχετικές με ζώα, τίθενται υπέρ των τετράποδων: 5 πολιτείες κατάργησαν τις παγίδες, 4 πολιτείες απαγόρευσαν το κυνήγι αρκούδας και 3 πολιτείες κατάργησαν τις κοκορομαχίες. Αλλες 3 πολιτείες απαγόρευσαν τον φυλακισμό των ζώων φάρμας και πολλές ακόμα
έχουν λάβει μέτρα για τη σφαγή των αλόγων, τις κυνοδρομίες με τα Γκρεϊχάουντ, τα παράνομα εκτροφεία (puppy mills) κ.α.
Με τους πολίτες να ψηφίζουν υπέρ της προστασίας ζώων, ένα σαφές μήνυμα στάλθηκε στους νομοθέτες που πλέον οδηγεί σε διμερή υποστήριξη πολιτικών για τα ζώα και βοήθησε να παρέχεται υποστήριξη και για επιπρόσθετους νόμους που περνά η εκάστοτε κυβέρνηση.
Φοβερές αλλαγές των τελευταίων 20 ετών στη νομοθεσία για τα ζώα:
-Το 1991 μόνο 7 πολιτείες θεωρούσαν την κακοποίηση ζώων ως κακούργημα (η Καλιφόρνια, η Φλόριντα, η Μασαχουσέτη, το Μίσιγκαν, η Οκλαχόμα, το Ρόουντ Αϊλαντα και το Γουϊσκόνσιν). Σήμερα, 47 πολιτείες έχουν νόμους για την κακοποίηση ζώων η οποία θεωρείται κακούργημα, με τον νόμο του Μισισιπή να τίθεται σε εφαρμογή μόλις την περασμένη εβδομάδα.
-Το 1991 μόνο 14 πολιτείες θεωρούσαν κακούργημα τις κυνομαχίες. Σήμερα, όλες οι πολιτείες (50) των ΗΠΑ τις θεωρούν κακούργημα και υπάρχει πλέον εθνική πολιτική για το ζήτημα.
-Το 1991 5 πολιτείες επέτρεπαν τις κοκορομαχίες (η Αριζόνα, η Λουϊζιάνα, το Μισούρι, το Νέο Μεξικό και η Οκλαχόμα) και από τις 45 που τις είχαν απαγορεύσει, μόνο οι 13 τις θεωρούσαν κακούργημα. Σήμερα, οι κοκορομαχίες απαγορεύονται και στις 50 πολιτείες, και είναι κακούργημα στις 39.
-Το 1991 δεν υπήρχαν ουσιαστικά περιορισμοί στις αγροτικές πρακτικές. Σήμερα, 7 πολιτείες έχουν απαγορεύσει τον απάνθρωπο εγκλεισμό των ζώων φάρμας σε κλουβιά ή ακατάλληλους στάβλους.
-Το 1991 μόνο 17 πολιτείες είχαν κανονισμούς για τις μεγάλες φάρμες εκτροφής κουταβιών. Σήμερα, οι νόμοι σε πολλές πολιτείες έχουν ενδυναμωθεί και σε 31 πολιτείες υπάρχουν νόμοι για την απαγόρευση των puppy mills.
-Το 1991 δεν υπήρχαν νόμοι για σχέδια αντίδρασης που να περιλαμβάνουν τα ζώα,σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Μετά το χτύπημα του τυφώνα Κατρίνα όμως,16 πολιτείες πέρασαν νόμους για να προστατεύονται τα ζώα σε καταστροφές και το Κογκρέσο δημιούργησε εθνική πολιτική για το θέμα.
Με μέσο όρο 50 νέους νόμους για τα ζώα στις πολιτείες, κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 νομοθετήματα για την προστασία των ζώων που εφαρμόζονται από το 1991.
Επιπρόσθετα, οι διάφοροι νόμοι για την διακοπή των βίντεο που δείχνουν κακοποίηση ζώων (crush videos),  οι ετικέτες στα γούνινα ρούχα, τα καταφύγια χιμπατζήδων, η ασφάλεια των ζωοτροφών, οι εναλλακτικές στα πειράματα σε ζώα, οι μεταφορές ζώων με αεροπλάνο, τα σκυλιά του στρατού, οι εισαγωγές κουταβιών από παράνομα εκτροφεία και άλλα θέματα, θεωρούνται επιτυχίες και χαρακτηρίζονται ως ''χωρίς προηγούμενο'' στην εποχή των τελευταίων 2 δεκαετιών νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

Και εμείς στην Ελλάδα, παλεύουμε ακόμα για έναν..νόμο!!!


adespoto.gr