Web Toolbar by Wibiya Τσιουάουα (Chihuahua) ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Τσιουάουα (Chihuahua)


Γενικά
     Κατάγεται από το ομώνυμο μέρος του Μεξικού και ήρθε στις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα. Η ακριβής καταγωγή του δεν είναι σαφής, αν και πιστεύεται ότι ανατράφηκε από τους Ίνκας ή τους Αζτέκους. Είναι η μικρότερη φυλή στον κόσμο και ζυγίζει λιγότερο από 1 κιλό.
Συμπεριφορά και γνωρίσματα
     Πρόκειται για εύστροφο, ενθουσιώδη και θαρραλέο σκύλο, που δεν έχει επίγνωση του μεγέθους του και έχει την ίδια αποφασιστικότητα με μεγαλόσωμες φυλές. Θορυβώδης φύλακας, τα βάζει με πολύ μεγαλύτερους εισβολείς. Το μικρό μέγεθός του σημαίνει ότι χρειάζεται προφύλαξη στο κρύο.
Περιγραφή
     Ο μακρύτριχος τύπος με άφθονο τρίχωμα γύρω από το λαιμό και μακρύτερο τρίχωμα στα αυτιά, στα άκρα και τα πόδια, είναι απαλός στην αφή. Στο λειότριχο τύπο, το τρίχωμα προσφύεται σφικτά στο δέρμα δίνοντάς του λεία και γυαλιστερή όψη. Παρουσιάζει πολλούς χρωματισμούς συνδυασμούς. Τα μάτια είναι μεγάλα, στρογγυλά, απέχουν αρκετά μεταξύ τους και χρωματικά ταιριάζουν με το τρίχωμα. Τα αυτιά είναι μεγάλα και ανοίγουν προς τα έξω. Η ουρά φέρεται πάνω από τη ράχη. Το μήκος του σώματος είναι ελάχιστα μεγαλύτερο από τη ύψος. Ο θώρακας είναι βαθύς.
 
Αξιολόγηση φυλής
Πιθανή διάρκεια ζωής  13 χρόνια
Άσκηση  Ελάχιστη
Περιποίηση  Μέτρια
Θόρυβος  Ομιλητικός
Προβλήματα Υγείας  Εξάρθρωση επιγονατίδας, περιστασιακό καρδιακό ψιθύρισμα
Ύψος 15-23 εκατοστά