Web Toolbar by Wibiya Πώς φτιάχνεις ένα σκυλόσπιτο. Μια γωνιά για τον πιστό σου φίλο! ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Πώς φτιάχνεις ένα σκυλόσπιτο. Μια γωνιά για τον πιστό σου φίλο!


Γιατί να συμβιβάζεσαι με τα «ετοιματζίδικα», αφού είναι τόσο εύκολο να κατασκευάσεις ένα μόνος σου;
Δύο είναι τα πράγματα που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη σου στο diy σκυλόσπιτο: τη λειτουργικότητα και την αισθητική της κατασκευής σου.
Μέγεθος σπιτιού. Είναι πολύ σημαντικό να υπολογιστεί σωστά η αναλογία των διαστάσεων της κατοικίας με το μέγεθος του σκύλου. Αν το σπιτάκι είναι μικρό, το σκυλί θα ζεσταίνεται πολύ και θα μαζεύονται υδρατμοί στο εσωτερικό του. Αν πάλι είναι μεγάλο, δεν θα αρκεί η θερμότητα του σώματός του για να διατηρείται ο χώρος ζεστός και να νιώθει άνετα το ζώο. Ένας εμπειρικός τύπος υπολογισμού του μεγέθους του σκυλόσπιτου είναι ο εξής:
  • ύψος σπιτιού: ύψος «ώμου» σκύλου x 1,2
  • μήκος σπιτιού: μήκος σκυλιού (από τη μουσούδα ως την ουρά) x 1,2
  • πλάτος σπιτιού: περιστροφή σκυλιού (ο χώρος δηλαδή που χρειάζεται το σκυλί για να περιστραφεί πλήρως εντός του) x 1,2
Για το ύψος της εισόδου, πάρε ως βάση το ύψος του «ώμου» του σκυλιού, αφού ο σκύλος καταλαβαίνει ότι πρέπει να σκύψει το κεφάλι του για να χωρέσει από την πόρτα!
Υλικά κατασκευής. Το βασικό υλικό για ολόκληρη την κατασκευή είναι το κοντραπλακέ πάχους 10 χλσ. Καλό είναι να πρόκειται για κοντραπλακέ κατάλληλο για εξωτερικούς χώρους ή ακόμα και θαλάσσης. Προστάτευσε τη στέγη του σπιτιού με πισσόχαρτο, για να εξασφαλίσεις την πλήρη στεγανοποίησή του. Βάλε μάλιστα διπλή στρώση πισσόχαρτου για καλύτερα αποτελέσματα. Το δάπεδο του σπιτιού θα το φτιάξεις σε μορφή «σάντουιτς», με κοντραπλακέ πάνω-κάτω δηλαδή και μονωτική πλάκα ενδιάμεσα. Και για να υπάρχει απόσταση από το έδαφος, ώστε να προστατεύεται η κατασκευή από την υγρασία του εδάφους, βάλε από κάτω 4 ποδαράκια, 4 «τάπες» δηλαδή σκληρού πλαστικού σωλήνα από πολυπροπυλένιο (ΡΡ).
Λεπτομέρειες. Η στέγη θα πρέπει να έχει γωνία κλίσης 20-30°. Αν θελήσεις να φτιάξεις και κάνα-δυο παραθυράκια για φυσικό φως, κλείσ’ τα με γυαλί χειροτεχνίας που θα κολλήσεις από την εσωτερική πλευρά. Έτσι κερδίζεις αρκετό φως στο εσωτερικό του, αποκλείεις όμως κάθε ενοχλητικό ρεύμα αέρα.
Βάψιμο. Ακόμα κι αν τοποθετηθεί κάτω από υπόστεγο, το σπίτι θα είναι μόνιμα εκτεθειμένο στις επιδράσεις του καιρού. Με το κατάλληλο αστάρωμα και βάψιμο, θα εξασφαλίσεις τη μακροζωία του, αλλά και την ωραία του εμφάνιση. Για το φινίρισμα, θα χρειαστείς ένα προστατευτικό εξωτερικής χρήσης, που να επιτρέπει στο ξύλο να αναπνέει, την ίδια ώρα που θα καταπολεμά μύκητες και μούχλα.

delamagen.gr