Web Toolbar by Wibiya Προς τη Φιλοζωική Κοινότητα: ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΩΛΗΣΗ ΖΩΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ–ΦΕΡΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Προς τη Φιλοζωική Κοινότητα: ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΩΛΗΣΗ ΖΩΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΣΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ–ΦΕΡΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ

Χθες, 6/12/2011 και ώρα περίπου 14:00, ένας κύριος που εμφανίζεται στο facebook ως Iraklis Dimitriadis κοινοποίησε το εξής: “καλημερα υπερ-επειγον.....βρεθηκε στην περιοχη Θεσσαλονικης ΝΤΟΜΠΕΡΜΑΝ καθαρο, θυληκο νεαρο ζωο περιπου 10 μηνων, υγιεστατο και χαριζεται.....βρισκεται σε κτηνιατρο και επειγει η υιοθεσια του αλλιως παραπεμπεται σημερα στα αδεσποτα.....προλαβετε ειναι πανακριβο !!!! τηλ 2310 850996 και whats up 6981 608004”. Τρέξαμε όλοι να βοηθήσουμε με άμεσες κοινοποιήσεις, για να μην αφεθεί στην τύχη του το ζωάκι, να φιλοξενηθεί κάπου έστω προσωρινά μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη οικογένεια. Κρατήστε τις λέξεις “επείγει”, “προλάβετε”, “πανάκριβο”.
Ο άνθρωπος αυτός σε μηνύματα που αντάλλαξα μαζί του παρακαλώντας τον να το κρατήσει έστω για μία μέρα, μού επεσήμανε ότι «δεν έχουνε χρόνο», ότι «αν δεν το πάρουνε από τον κτηνίατρο σε 2 ώρες φεύγει σε κλουβιά του δήμου με τα γνωστά αποτελέσματα» και ότι «όπως του είπε ο κτηνίατρος είναι αξίας 800 ευρώ».
Μετά από μισή ώρα μου απάντησε όλο ενθουσιασμό ότι «βρέθηκε σωστός άνθρωπος στο Πλαγιάρι και φεύγει να τον συναντήσει». Καμία άλλη απάντησή του δεν ήρθε στην προτροπή μου να κάνει συμβόλαιο υιοθεσίας και συμφωνία για στείρωση (δε γνώριζα αν ήταν ενημερωμένος για όλα αυτά).
Ο Iraklis Dimitriadis καταχώρισε την ίδια μέρα και αγγελία στο interpet (ταυτοποιήθηκε από τα ίδια στοιχεία επικοινωνίας που φαίνονται σε facebook και interpet) , την οποία είδε ενδιαφερόμενος και επικοινώνησε με τον Irakli Dimitriadi, ο οποίος του είπε τα εξής (μεταφορά επί λέξει από γραπτό μήνυμα του ενδιαφερόμενου): “kalhspera to skilo ton exei dosi apo extes se alon sth 8essaloniki. kai malista me lefta 200 eyro. an leme gia thn eidia agkelia sthn selida interpet. giati pirame dyo synadelfi apo thn a8hna sta tilefona poy exei kai enas egw tris opote an soy tixi kanena allo edw 8a eimaste kai pali se eyxaristo poli”. Ο ενδιαφερόμενος ενημέρωσε σήμερα το μεσημέρι ιδιώτη φιλόζωη που είχε έρθει σε επαφή μαζί του για να τον ενημερώσει για την κοινοποίηση στο facebook, η οποία όταν τον ρώτησε πώς ξέρει για την τιμή, πήρε την εξής απάντηση: “soy eipa pirane tilefono dyo sinadelfi toys rotise apo poy einai eipane a8hna. kai eipe oti to exei poylisi”.
Αν τα παραπάνω ισχύουν –και δεν έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε τους καλόπιστους ενδιαφερόμενους- τότε εύκολα προκύπτει το συμπέρασμα ότι το προφίλ του Irakli Dimitriadi δεν είναι και τόσο αγνά φιλοζωικό. Πέρα από το γεγονός ότι η πώληση δεν έχει νόμιμη αιτία (διότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, βρήκε το ζώο αδέσποτο και δεν ήταν δικής του ιδιοκτησίας, για να μπορεί να το μεταβιβάζει νόμιμα), πέρα από τον αδικαιολόγητο πλουτισμό του εις βάρος του καλόπιστου αγοραστή, πέρα από μια καλοστημένη απάτη εις βάρος όλων των καλόπιστων εθελοντών που έσπευσαν να κινητοποιηθούν υπό καθεστώς εκβιασμού που έθεσε ο εν λόγω κύριος για να βρούνε μια λύση για το ζώο, τίθεται και το ζήτημα της προσοχής που πρέπει να επιδεικνύουν όσοι αγοράζουν ένα καθαρόαιμο ζώο. Δεν αρκεί η καλή πίστη στα λεγόμενα ενός παρουσιαζόμενου ως ιδιοκτήτη, πρέπει να ζητάνε κάποιες πιστοποιήσεις που να αποδεικνύουν 1ον: ότι το ζώο τους ανήκει κατά κυριότητα, άρα έχουν το δικαίωμα να το μεταβιβάζουν και 2ον: ότι όντως είναι καθαρόαιμο, εφόσον γι’ αυτό ακριβώς δίνουν και το συμφωνηθέν αντάλλαγμα!
Τέλος, είναι πολύ άσχημο να στιγματίζεται ολόκληρο το φιλοζωικό κίνημα από τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες (για να μη θίξουμε και θέματα ηθικής και ευσυνειδησίας), με αποτέλεσμα ο μέσος άνθρωπος να θεωρεί πως όλοι όσοι από εμάς βοηθούμε εθελοντικά, θυσιάζοντας προσωπικό χρόνο και καταβάλλοντας καθημερινό κόπο, το κάνουμε κερδίζοντας χρήματα. Κάτι που, φυσικά, δεν ισχύει!
Θεωρήσαμε σωστό να δημοσιοποιήσουμε το παραπάνω συμβάν, σοκαρισμένοι και ταυτόχρονα απογοητευμένοι με την εξέλιξή του που μάθαμε εντελώς τυχαία, και από εκεί και πέρα ας λάβει ο καθένας όποια θέση τον εκφράζει.

facebook.com