Web Toolbar by Wibiya Συχνά Λάθη ~ Dog Lover Blogspot

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Συχνά Λάθη

  • Θυμώνουμε με το σκυλί μας γιατί δεν κάνει αυτό που του ζητάμε προτού βεβαιωθούμε ότι το γνωρίζει και το κατέχει. Το λάθος είναι δικό μας άμα δεν του έχουμε δώσει να καταλάβει μια εντολή.
  • Ένα άλλο βασικό λάθος που κάνουμε είναι να του τη φυλάμε στη γωνία πότε θα κάνει λάθος για να το μαλώσουμε. Η επιβράβευση πρέπει να γίνεται και όταν κάνει κάτι σωστό όπως ότι απλά κάθεται ήσυχο ή παίζει με το παιχνίδι του αντί να τρώει κάτι που δεν πρέπει.
  • Κάτι άλλο που ακούω συχνότατα, είναι να δίνεται η εντολή 2-3 φορές απανωτά. π.χ. Ρόζα, κάτσε, κάτσε, ΚΑΤΣΕ. Και βέβαια η Ρόζα είτε ακούει μια μακριά εντολή-λέξη και περιμένει να τελειώσει, είτε μαθαίνει ότι πρέπει να ακούσει 3 φορές την εντολή για να κάτσει, ή να της φωνάξουμε τελικά για να κάτσει. Ο περισσότερος κόσμος δεν συνειδητοποιεί καν ότι το κάνει.
  • Γενικά, ας μη φωνάζουμε στα σκυλιά μας όταν τους δίνουμε εντολές. Ακούνε πολύ καλά, και μάλιστα πολύ καλύτερα από εμάς.
  • Μαλώνουμε το σκυλάκι μας γιατί μασουλάει κάτι που δεν πρέπει. Του το βουτάμε από το στόμα κι αυτό μας κοιτάει με απορία. Για να μη ψάξει άμεσα τι θα μασουλήσει τώρα που του πήραμε το δικό μας αντικείμενο, ας του δώσουμε μια εναλλακτική, ένα δικό του παιχνίδι ή κόκαλο. Έτσι θα μάθει τι επιτρέπεται και θα έχει κάπου να εκτονωθεί «νόμιμα».
  • Πόσες φορές έχω δει να μαλώνουνε ένα σκυλί επειδή «άργησε» να γυρίσει ενώ το φωνάξανε… Γιατί όμως να θέλει να γυρίσει άμα το περιμένει μάλωμα; Πάντα επαινούμε το σκυλί και του κάνουμε χαρές όταν το φωνάζουμε και έρχεται κοντά μας, ακόμα και όταν καθυστερήσει λίγο.
  • Επιπλέον δεν πρέπει να το φωνάζουμε κοντά μας μόνο για να το περιορίσουμε και να του βάλουμε λουρί γιατί αυτόματα γι αυτό, το «έλα» σημαίνει «τέρμα η πλάκα.» Αντίθετα, κατά διαστήματα το φωνάζουμε, το επαινούμε ή του δίνουμε κάτι και το ξαναφήνουμε ελεύθερο.
  • Συχνά όταν το μαλώνουμε αυτό γυρνάει και κοιτάει αλλού. Πολλοί εξοργίζονται που το σκυλί «δεν τους δίνει σημασία» και το μαλώνουνε ακόμα περισσότερο που τολμάει και τους αγνοεί. Στην πραγματικότητα το σκυλί λέει «ηρέμησε» και θεωρεί τρελό τον άλλο που εκνευρίζεται ακόμα περισσότερο.
  • Βλέπουμε μια ζημιά όταν γυρνάμε σπίτι, ή 1 ώρα μετά που έγινε ή ακόμα και 5 λεπτά μετά και μαλώνουμε το σκυλάκι μας. Αυτό πραγματικά δεν έχει ιδέα γιατί το μαλώνουμε. Είναι πολύς ο χρόνος για να κάνει την σύνδεση. Αν κατεβάσει τα αυτιά του και δείχνει ένοχο είναι μόνο επειδή το μαλώνουμε και όχι επειδή «ξέρει» τι έκανε.
  • Ποτέ δε χτυπάμε το σκυλί μας ή το φοβίζουμε με την εφημερίδα για τις ακαθαρσίες του, ούτε βέβαια του τρίβουμε τη μουσούδα πάνω σε αυτές. Κάνουμε υπομονή επιβραβεύοντας τα λερώματα στα επιθυμητά σημεία, μέχρι να μην έχουμε ατυχήματα.