Web Toolbar by Wibiya Τρίποδα ζώα ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Τρίποδα ζώα

Τρίποδα ζώα
Κατά καιρούς, πολλοί από εμάς έχουμε δει σκύλους ή και γάτες με μόνο τρία πόδια και στις περισσότερες περιπτώσεις αντεπεξέρχονται μια χαρά.

Είτε είναι αποτέλεσμα ατυχήματος είτε μίας ασθένειας, ο ακρωτηριασμός άκρου έχει γίνει πολύ πιο κοινός απ’ ότι όταν προσφερόταν ως μία εναλλακτική στην ευθανασία.

Παρά το ότι περιλαμβάνει ένα σοβαρό χειρουργείο και απαιτεί χρόνο για να επουλωθεί, ο ακρωτηριασμός μπορεί ουσιαστικά να βοηθήσει τους σκύλους, απομακρύνοντας την πηγή του πόνου που τους ταλαιπωρεί.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, σώζει ζωές.

Συγκεκριμένα, ο ακρωτηριασμός μπορεί να αποτελέσει συχνά τη μόνη λύση επιβίωσης για ζώα τα οποία τραυματίστηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ή για όσα υποφέρουν από καρκίνο των οστών ή άλλες σοβαρές ασθένειες. Φυσικά, είναι αναμενόμενο ότι οι ακρωτηριασμένοι σκύλοι δυσκολεύονται να κινηθούν όπως συνήθιζαν.

Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, οι περισσότεροι κατανέμουν με τέτοιο τρόπο το βάρος τους και μαθαίνουν να περπατούν, ακόμα και να τρέχουν ξανά.
Η θέα ενός χαρούμενου και ζωηρού σκυλιού να κατηφορίζει σε ένα δρόμο, έχοντας μόνο τρία πόδια, είναι η απόδειξη ότι ένας ακρωτηριασμός δε φέρνει το τέλος του κόσμου. Αντί αυτού, θεωρήστε ότι σηματοδοτεί το ξεκίνημα μίας νέας ζωής, όντας μία θετική επιλογή που μπορεί ανώδυνα να παρατείνει τη ζωή των σκύλων.

Βοηθώντας τον σκύλο σας να προσαρμοστεί


• Κρατήστε τον σκύλο σας περιορισμένο μετά από την εγχείρηση.

• Μην τον ενθαρρύνετε να πηδάει.

• Οι σκύλοι μαθαίνουν να προσαρμόζονται γρήγορα. Όμως, θυμηθείτε ότι τα τρία εναπομείναντα πόδια χρειάζονται χρόνο για να δυναμώσουν. Γι’ αυτό αυξήστε την άσκηση σταδιακά.

• Αρχικά, ο σκύλος μπορεί να μην είναι σε θέση να διαφεύγει τον κίνδυνο τόσο γρήγορα όπως πρώτα, γι’ αυτό κρατήστε τον μακριά από τις κακοτοπιές μέχρι να βεβαιωθείτε ότι είναι ικανός να υπερασπίσει τον εαυτό του.

• Να παρακολουθείτε στενά την εξέλιξη του βάρους του τετράποδου φίλου σας, καθώς επιπρόσθετο βάρος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις αρθρώσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς μετά τον ακρωτηριασμό, οι σκύλοι γίνονται πιο επιρρεπείς στην αύξηση βάρους λόγω μείωσης άσκησης.

• Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος έχει εύκολη πρόσβαση σε νερό και φαγητό.

• Τα υπόλοιπα κατοικίδια ίσως αναστατωθούν από την αλλαγή αυτή του φίλου τους γι’ αυτό συστήστε τον εκ νέου και έχετε τους από κοντά.

• Δώστε του χρόνο για αποκατάσταση και προσαρμογή.

 purina.gr