Web Toolbar by Wibiya Μπήρντεντ Κόλλευ ~ Dog Lover Blogspot

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Μπήρντεντ Κόλλευ

Ο πάλαι ποτέ φίλος των κτηνοτρόφων στα Χάιλαντς της Σκοτίας είναι ένας ευφυής σκύλος που χρειαζόταν ελάχιστη επίβλεψη για να οδηγεί τα πρόβατα και τα Βοοειδή, σε μακρινές αποστάσεις έως την αγορά. Σήμερα είναι κυρίως κατοικίδιος σκύλος, χρειάζεται όμως ερεθίσματα.

Συμπεριφορά και γνωρίσματα

Το πανέμορφο, ελκυστικό, μαλλιαρό τρίχωμα του Κόλλι μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πρόβλημα, καθώς βρωμίζει εύκολα και σχηματίζει κόμπους. Χρειάζεται εντατικότερο Βούρτσισμα τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του, όταν το τρίχωμα αναπτύσσεται. Δεδομένου ότι προοριζόταν για σκληρή εργασία, το Κόλλι έχει αποκτήσει μία φυσιολογική σωματική διάπλαση και δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα υγείας. Είναι άτακτος εάν δεν απασχολείται.

Περιγραφή

Ο τραχύς, ανθεκτικός στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες μανδύας με ένα απαλό, χνουδωτό υπομανδύα μπορεί να είναι μαύρος, καστανός, φαιοκίτρινος ή μπλε με περιοχές λευκού χρώματος τύπου κόλλι, ή τρίχρωμος. Το νεογέννητο Κόλλι έχει σκούρο χρώμα, αλλά συνήθως το τρίχωμα ανοίγει και εξακολουθεί να αλλάζει χρώμα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Τα μεγάλα, ήρεμα, διερευνητικά μάτια του εναρμονίζονται με το χρώμα του τριχώματος. Τα αυτιά ανορθώνονται ελαφρά στη βάση όταν βρίσκεται σε εγρήγορση. Η ουρά είναι τόσο μακριά που φθάνει τους ταρσούς. Τα πόδια έχουν ωοειδές σχήμα και γερά πέλματα. Ο θώρακας έχει σχήμα ανάποδου αχλαδιού.

Αξιολόγηση φυλής

ΠΙΘΑΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ 14 χρόνια
ΑΣΚΗΣΗ Λίγα χιλιόμετρα καθημερινά
ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ Πολλή
ΘΟΡΥΒΟΣ Ομιλητικός
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Συνιστάται οφθαλμολογική εξέταση και εξέταση της κατ’ισχίον άρθρωσης ΥΨΟΣ 50-56 εκατοστά
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑKC, CKC, FCI, ΚC