Web Toolbar by Wibiya Η διατροφή του σκύλου ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η διατροφή του σκύλου

διατροφή σκύλουΠρώτα από όλα πρέπει να ρωτήσετε τον κτηνίατρο τι πρέπει να τρώει το κουτάβι και σε τι ποσότητες για να δέσουν τα κόκαλα του, αλλά ταυτόχρονα να μην παχύνει. Μην κάνετε το λάθος να του δίνετε εντελώς άπαχες τροφές ή εξαιρετικά κρέατα ή ακόμα και λιχουδιές. Είναι λάθος επιλογές.
Όλο το 24ωρο το μπολ του κουταβιού πρέπει να είν γεμάτο νερό.
Ποιές ώρες ανάλογα με την ηλικία μπορώ να το ταΐζω;
Όσο για το φαγητό πρέπει να κρατήσετε ταχτικές ώρες.
Το κουτάβι από 4 έως 12 εβδομάδων, ταΐζεται συνήθως πρωί, μεσημέρι, βράδυ.
Μετά τους 3 μήνες και μέχρι τον 6ο: πρωί, μεσημέρι, απόγευμα.
Αργότερα 2 φορές τη μέρα και όταν κλείσει τον πρώτο χρόνο, μόνο μια φορά το εικοσιτετράωρο.
Κρατήστε το κουτάβι σας κομψό, και για τη δική του υγεία και για να κρατήσει το δυναμισμό του.
Ταΐζετε το κουτάβι σας πριν το δικό σας γεύμα, για να μην πεινάει και ζητιανεύει όταν σας βλέπει και τρώτε. Αν δεν δώσετε ποτέ κάποιο μεζέ, δεν θα εξελιχτεί σε ζητιάνο του τραπεζιού. Προσέξτε, ούτε μια φορά, γιατί από εκεί και μετά θα κάνει τα κόλπα του για να σας τραβήξει την προσοχή, και θα ζει με μόνιμο άγχος, να τα καταφέρει να παρασπονδήσετε. Αυτό ούτε εκείνο το κάνει να είναι ευτυχισμένο. Ελπίζει ότι μπορεί να έχετε τα κέφια σας σήμερα και να του πετάξετε ένα ξεροκόμματο, του τρέχουν τα σάλια και για σας είναι ενοχλητικό. Οι συνήθειες που αποκτιούνται δύσκολα κόβονται.
Γενικές οδηγίες για τη διατροφή:
1) Μην δίνετε τα αποφάγια σας στο σκύλο, γιατί τα καρυκεύματα που έχουν, βλάπτουν το στομάχι του και προκαλούν εκζέματα.
2) Ποτέ μη δώσετε στο σκύλο κόκαλα κοτόπουλου ή γαλοπούλας γιατί είναι λεπτά και αιχμηρά. Αν έχετε όμως μεγάλο κόκαλο από βραστό, δώστε του κάνει καλό στα δόντια.
3) Αν δεν μπορείτε να του ετοιμάσετε εσείς την τροφή του, αγοράστε έτοιμες τροφές για σκύλους. Φροντίσετε να ενημερωθείτε για τις ανάγκες της ηλικίας του σκύλου σας και ποιες σκυλοτροφές έχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά –πρωτεΐνες, λίπος, άλατα βιταμίνες και υδατάνθρακες- που θα τον κρατήσουν υγιή και σε πλήρη ενεργητικότητα.
4) Θυμηθείτε πως ένα κουτάβι πρέπει να τρώει περισσότερο, σε σχέση με το μπόι του, από ένα σκυλί που έχει ενηλικιωθεί. Ένα σκυλί που ασκείται πολύ θα φάει ασφαλώς παραπάνω από εκείνο που ζει περιορισμένο.
διατροφή κουταβιού5) Στα σκυλιά αρέσουν τα γλυκά γιατί έχουν  ανάγκη από υδατάνθρακες. Μην τους δώσετε όμως ποτέ γλυκίσματα, γιατί κάνουν κακό στα μάτια. Τους υδατάνθρακες μπορούν να τις πάρουν από τα λαχανικά, καθώς και από ορισμένα δημητριακά που είναι αναγκαία, ιδίως στα μεγαλόσωμα σκυλιά.
6) Αν το κουτάβι σας πάθει διάρροια, πηγαίνετε το στον κτηνίατρο. Καλό είναι να έχετε στο σπίτι σας κάποιο φάρμακο που σας έχει συστήσει ο κτηνίατρος, για να μην τρέχετε κάποια μεγάλη γιορτή ή Κυριακή να ψάχνετε κτηνίατρο.
7) Λίγο λάδι καθημερινά στην τροφή του κάνει καλό στο τρίχωμα, και στα έντερα.

petmania.gr