Web Toolbar by Wibiya Ο αριθμός των σκύλων οδηγών στη Βουλγαρία δεν είναι επαρκής ~ Dog Lover Blogspot

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ο αριθμός των σκύλων οδηγών στη Βουλγαρία δεν είναι επαρκής


Νέα υπηρεσία για τη χώρα

Οι ψυχολόγοι ομοφωνούν, για το ότι τα κατοικίδια ζώα κάνουν καλό στην ψυχική μας κατάσταση. Κάποτε, όμως, το κατοικίδιο ζώο μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από φίλο. Για τους αόμματους, οι σκύλοι οδηγοί είναι μάτια σε τέσσερα πέλματα, που τους βοηθούν να ...

αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις, να κινούνται στην πόλη, να ψωνίζουν.

Οι ειδικές τους ικανότητες είναι στην διάθεση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Είναι, λίγοι, όμως, οι αόμματοι στη χώρα μας, που μπορούν να επωφεληθούν από τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, λέει ο Ιβάν Γιάνεφ από την Ένωση των τυφλών στη Βουλγαρία.

"Αυτή η υπηρεσία είναι ακόμη καινούργια στη χώρα μας. Ίσως στο μέλλον θα αποκτήσει περισσότερη δημοτικότητα. Εάν, μάλιστα, συνεχισθεί η δημοτική και η κρατική υποστήριξη. Μόλις πριν μερικά χρόνια άρχισε στη Βουλγαρία η εκπαίδευση των σκυλιών. Οι πολίτες ακόμη δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν αόμματους, που συνοδεύονται από σκύλους οδηγούς, δεν γνωρίζουν ότι αυτά τα ζώα είναι ειδικά εκπαιδευμένα πώς να συμπεριφέρονται στους δημόσιους χώρους, με τα παιδιά, π.χ. Σπάνια αντιμετωπίζω προβλήματα στο να μπω με το σκυλί μου σε κάποια τράπεζα, νοσοκομείο κλπ. Ο κόσμος είναι ανεκτικός και καταλαβαίνει. Αλλά είχα μια δυσάρεστη περίπτωση στην επαρχία. Μια εταιρεία ταξί δεν μπόρεσε να βρει οδηγό της, που να συμφωνήσει στο αμάξι του να μπει σκυλί. Αυτό συνηγορεί για πολύ χαμηλή κουλτούρα και κακή πληροφόρηση".



"Στην Βουλγαρία υπάρχουν μόλις 40 σκυλιά οδηγούς περίπου, είκοσι απ’ αυτά είναι στην πρωτεύουσα", συνεχίζει ο κ. Γιάνεφ. "Το ίδρυμα "Μάτια στα τέσσερα πέλματα" έχει θέσει τον σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των αομάτων, που συνοδεύονται από τέτοια σκυλιά. Από το ίδρυμα εξασφαλίζουν την αγορά και την εκπαίδευση των ζώων. ‘Εφόσον ξέρω, ένας εκπαιδευμένος σκύλος οδηγός, κοστίζει πάνω από 10.000 λέβα, δηλαδή 5.000 ευρώ. Ο αόμματος λαμβάνει τον βοηθό του δωρεάν, πληρώνοντας το συμβολικό ποσό ενός λέβα", λέει ο Ιβάν Γιάνεφ.

"Συχνά με ρωτάνε πόσο κοστίζει ένα τέτοιο σκυλί", λέει ο Ιβάν Γιάνεφ. "Πάντα απαντάω το ίδιο – ότι είναι ανεκτίμητο. Πρώτα αυτά τα σκυλιά πάνε σε οικογένειες, όπου τα φροντίζουν. Ο κόπος αυτών των ανθρώπων είναι εξαιρετικά ευγενής και δεν πληρώνεται. Μετά αυτή η οικογένεια πρέπει να γυρίσει το ζώο, το οποίο με τις φροντίδες έχει πλέον γίνει μέλος της, στην σχολή για εκπαίδευση. Μετά από εξάμηνη κατάρτιση το σκυλί πάει στον αόμματο μετά από δοκιμαστική περίοδο, επειδή δεν είναι σίγουρο πώς θα μπορούν να συνεργασθούν και θα γίνουν ζευγάρι. Μετά την δοκιμαστική περίοδο είναι δυνατό το σκυλί να πάει σε άλλο τυφλό. Υπάρχουν και διάφορες θεωρίες για το πότε ο αόμματος και ο σκύλος γίνονται πραγματικό ζευγάρι. Κάποιοι νομίζουν, ότι αυτό γίνεται μετά από μισό χρόνο, αλλά κατά την γνώμη μου χρειάζεται περισσότερο από ένα χρόνο για να μπορεί το σκυλί τέλεια να αντιδράσει στις ανάγκες των αόμματων".

Κείμενο: Ντιάνα Χριστάκιεβα
Μετάφραση: Σβέτλα Τόντοροβα
Βουλγαρική Ραδιοφωνία 
animalspress.blogspot.com