Web Toolbar by Wibiya Κίνδυνοι στο σπίτι ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Κίνδυνοι στο σπίτι

Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια ποικιλία αντικειμένων, ουσιών και φαρμάκων που μπορεί να είναι επικίνδυνα η ακόμα και θανατηφόρα για το κατοικίδιο. Ας δούμε αναλυτικά κάποιους από τους «εχθρούς» του.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΤΡΟΦΙΜΑ
Πολλά από τα τρόφιμα που είναι απολύτως ασφαλή για τον άνθρωπο, μπορεί να είναι βλαβερά η ακόμα και θανατηφόρα για τα ζώα.
ΚΟΚΚΟΙ ΚΑΦΕ, ΛΙΠΑΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΤΣΑΪ, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ, ΑΛΚΟΟΛ, ΜΑΓΙΑ ΜΠΥΡΑΣ, ΓΚΡΕΪΠ-ΦΡΟΥΤ, ΑΛΑΤΙ, ΦΙΣΤΙΚΙΑ, ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΣΚΟΡΔΟ, ΤΣΙΧΛΕΣ, ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΞΥΛΙΤΟΛΗ

Πάντα να κρατάτε τα σκουπίδια μακριά από τα κατοικίδια γιατί τα αποσυντιθέμενα τρόφιμα περιέχουν μύκητες και βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. 
ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Πολλά από τα καθαριστικά χώρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια αν πάρουμε στοιχειώδεις προφυλάξεις και πάνω απ’ όλα ασχοληθούμε για λίγο διαβάζοντας τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος. Αν για παράδειγμα πάνω στο προϊόν αναγράφεται «Κρατήστε το μακριά από παιδιά και κατοικίδια», απλά εφαρμόστε το. Προϊόντα που περιέχουν χλωρίνη η άλλα λευκαντικά-καθαριστικά, μπορεί να απολυμαίνουν ικανοποιητικά το σπίτι ,αλλά μπορεί επίσης αν τα καταπιεί ή τα γλύψει το κατοικίδιο να προκαλέσουν
Στομαχικές διαταραχές
Σιαλόρροια
Εμετούς
Διάρροια
Βαριά εγκαύματα ως και
Αναπνευστικά προβλήματα.

Οι γάτες ειδικότερα είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε προϊόντα που περιέχουν φαινόλες.
Σαν γενικό κανόνα θα πρέπει να αποθηκεύετε τα καθαριστικά σε ασφαλή, μη προσβάσιμα ντουλάπια και όταν αυτά χρησιμοποιούνται  το κατοικίδιο πρέπει να βρίσκεται σε άλλο χώρο, τουλάχιστον μέχρι να «στεγνώσουν».
ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ-ΤΡΩΚΤΙΚΟΚΤΟΝΑ
Όπως και για τα καθαριστικά, πρέπει  πάντα να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες  του κάθε προϊόντος. Για παράδειγμα αν το προϊόν που χρησιμοποιείτε για τους ψύλλους του σκύλου σας, το βάλετε και στην γάτα σας ή σε άλλα είδη μπορεί να προκληθεί μεγάλο πρόβλημα, ίσως ακόμα και για την ζωή του κατοικίδιου.

Αν το κατοικίδιο σας «φάει» ποντικοφάρμακο, τότε κινδυνεύει άμεσα η ζωή του και πρέπει να ζητήσετε αμέσως βοήθεια. Γι αυτό διαλέχτε το σημείο που θα βάλετε τέτοιες ουσίες ώστε να είναι τελείως μη προσβάσιμες από τον τετράποδο φίλο σας.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ
ΦΑΡΜΑΚΑ

Τα φάρμακα που χορηγούνται στους ανθρώπους, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για το κατοικίδιο. Σαν γενικό κανόνα θα πρέπει να έχετε καλά κλειδωμένα τα δικά σας φάρμακα σε σημείο μη προσβάσιμο από παιδιά και κατοικίδια. Φάρμακα όπως: ΜΗ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ, ΑΣΠΙΡΙΝΗ, ΙΒΟΥΠΡΟΦΕΝΗ, ΑΚΕΤΟΜΙΝΟΦΑΙΝΗ, ΧΑΠΙΑ ΔΙΑΙΤΗΣ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΑ, ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ, ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΑ, ΚΑΡΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ πρέπει να είναι απροσπέλαστα από το κατοικίδιο.
ΣΑΠΟΥΝΙΑ-ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ
Το σαπούνι, τα σαμπουάν, οι μαλακτικές κρέμες, τα καλλυντικά, τα απορρυπαντικά, μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, εμετούς και διάρροια. Και μην ξεχνάτε ποτέ το καπάκι της τουαλέτας ανοικτό, αφού εκτός από τον φόβο πνιγμού, υπάρχει και ο φόβος ερεθισμού του στομάχου. 


ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΛΟΝΙ
Πολλά από τα αρωματικά χώρου σε υγρή μορφή, μπορεί να προκαλέσουν έλκη στην στοματική κοιλότητα και τον οισοφάγο.

Οι «μπίλιες» όπως αυτές της ναφθαλίνης, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα  όπως ερεθισμό του πεπτικού συστήματος, καταστροφή των κυττάρων, ήπατος, νεφρών και αίματος, εγκεφαλικό οίδημα, σπασμούς, κώμα, ερεθισμό του αναπνευστικού, ακόμα και θάνατο μετά από κατάποση.
Προϊόντα καπνού, νομίσματα που περιέχουν ψευδάργυρο και οι αλκαλικές μπαταρίες μπορεί να προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα για την υγεία του κατοικίδιου.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΓΚΑΡΑΖ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΛΗ
ΥΓΡΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ, ΨΥΓΕΙΟΥ, ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ
Η αιθυλενική γλυκόλη που περιέχεται στα υγρά μπαταρίας, αντιπαγωτικά υγρά και άλλα ψυκτικά, ακόμα και σε μικρές ποσότητες είναι θανατηφόρα και για τους σκύλους αλλά και για τις γάτες. Ακόμα και προϊόντα που περιέχουν προπυλενική γλυκόλη, αν και λιγότερο τοξικά, μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για το κατοικίδιο. Το ίδιο ισχύει για φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, παράγωγα του πετρελαίου και αντιοξειδωτικά. Τα διαλυτικά χρωμάτων και τα χρώματα συνήθως δεν καταπίνονται επειδή μυρίζουν έντονα αλλά μπορεί να προκαλέσουν έντονο δερματικό ερεθισμό.

ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Κάποια φυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικινδυνα για ένα κατοικίδιο. Ίσως τα ονόματα δείχνουν εξωτικά αλλά μόνον με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια κοινή ταξινόμηση αφού τα ονόματα από τόπο σε τόπο αλλάζουν.

Lilly of the valley, oleander, azalea, yew, foxglove, rhododendron, kalanchoe μπορεί να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα αν τα καταπιεί.
Rhubarb leaves και shamrock μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια.
Lilies, είναι εξαιρετικά τοξικά για τις γάτες και μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια.
Sago palms, μπορεί να προκαλέσουν ηπατική ανεπάρκεια.
Μανιτάρια, μπορεί να προκαλέσουν ηπατικά προβλήματα.
Φυλλόδενδρο, καλαμποκιά, γλώσσα της πεθεράς, ιβίσκος είναι σε αρκετές περιπτώσεις τοξικά.                

ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 
Μικρά αντικείμενα, που πέφτουν στο πάτωμα, μπορεί εύκολα να τα καταπιούν ένας «περίεργος» σκύλος η γάτα. Κέρματα, μικρά παιδικά παιγνίδια, κουμπιά, μπουκαλάκια φαρμάκων, κοσμήματα, βελόνες και βίδες αποτελούν πιθανούς μεζέδες για το κατοικίδιο σας. Η κατάληξη είναι πάντα καταστροφική για το πεπτικό του σύστημα και τις περισσότερες φορές χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση. Επίσης τα κάθε λογής ηλεκτρικά καλώδια αποτελούν πειρασμό για τα κουτάβια αλλά και τα ενήλικα κατοικίδια. Το αποτέλεσμα είναι εγκαύματα η και ηλεκτροπληξία γι αυτό και πρέπει να φροντίζουμε για την προστασία τους από τους προστατευόμενους μας. 


ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ
Μην ξεχνάτε ποτέ τους φιλοξενούμενους σας. Μπορεί διαπνεόμενοι από τις καλύτερες προθέσεις να κεράσουν διάφορα από το γιορτινό τραπέζι τον τετράποδο φίλο σας. Τα στολίδια του δέντρου, τα σκόρπια παιγνίδια, τα κάθε λογής δώρα αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για την ζωηρή περιέργεια του κατοικίδιου. Τα γλυκά που στολίζουν τους πάγκους και τις τραπεζαρίες, είναι εύκολος στόχος για τον σκύλο η την γάτα σας.

Τελευταία αλλά όχι λιγότερο επικίνδυνη είναι  αυτό που αποκαλούμε οι κτηνίατροι Νόσο του Πάσχα. Κόκαλα, πέτσες και όλα τα πλούσια περισσεύματα  από τα «αχόρταγα-μπουχτισμένα» τραπέζια μας, συνήθως καταλήγουν στο στόμα των «σιαλορροούντων» κατοικίδιων. Και μπορεί εμείς να γινόμαστε πλουσιότεροι φροντίζοντας ζώα με δυσπεψίες ή και χειρότερα προβλήματα, εκείνα όμως παιδεύονται η και χάνουν την ζωή τους.   
      
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΠΤΗΝΑ
Οι περισσότεροι από τους κινδύνους που περιγράψαμε για τους τετράποδους ισχύουν και για τους φτερωτούς μας φίλους εφόσον τους αφήνουμε να πετούν ελεύθερα μέσα στο σπίτι.

Πρέπει να θυμάστε πάντα οτι τα πτηνά έχουν ένα εξαιρετικά ευαίσθητο αναπνευστικό  σύστημα, ιδιαίτερα ευάλωτο, στον καπνό του τσιγάρου, τις αναθυμιάσεις της κουζίνας, στα  σπρέι, στα αρώματα, στις κόλλες, τις μπογιές και τα διαλυτικά. Γι αυτό και η ελάχιστη υπηρεσία σας προς αυτά πρέπει να είναι ο καθαρός αέρας. 


ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ 
Μην χάνετε χρόνο!!! Βρείτε τι έφαγε!!
Πάρτε το μπουκαλάκι η την συσκευασία στα χέρια σας!! Καλέστε τον κτηνίατρο ή το κέντρο δηλητηριάσεων!!! 210 7793777
Κρατήστε την ψυχραιμία σας και ακολουθήστε τις οδηγίες!!! 

 interpet.gr