Web Toolbar by Wibiya Διαβάστε: Να ζευγαρώσω το σκύλο μου; ~ Dog Lover Blogspot

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Διαβάστε: Να ζευγαρώσω το σκύλο μου;

Είναι μία ερώτηση που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων αναρωτιούνται. Το γιατί θα το εξηγήσω όσο πιο περιεκτικά μπορώ παρακάτω. Ακολουθεί ένα σχετικά μεγάλο κείμενο. Φτιάξτε καφέ.
Ας ξεκινήσω καταγράφοντας τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους ένας ιδιοκτήτης σκύλου αποφασίζει να το ζευγαρώσει:

1) Θέλω να αισθανθεί μητέρα/πατέρας.


2) Ο κτηνίατρος μου πρότεινε να το ζευγαρώσω και να γεννήσει αν θέλω να είναι υγιές.


3) Ο σκύλος μου έχει ορμές και είναι επιθετικός. Προφανώς χρειάζεται το ταίρι του! Γιατί να μη του βρω ένα να του φύγουν και οι ορμές;


4) Ο σκύλος μου πρέπει να ζευγαρώσει διαφορετικά δεν θα ωριμάσει.


5) Έχω καθαρόαιμο! Γιατί να μην το ζευγαρώσω; Θα πουλήσω τα κουτάβια τώρα με την κρίση για μία μικρή τιμή και θα χαρίσω κάποια και στους κολλητούς μου.


6) Έχω ημίαιμο, είναι σκέτη γλύκα και θα ήθελα πολύ να έχω έναν απόγονό του που να είναι σαν και αυτό!


7) Δεν θέλω να πάω ενάντια στη φύση. Είναι σκύλος και χρειάζεται ταίρι και απογόνους και θα κάνω ό,τι μπορώ για να του το προσφέρω!


8) Δεν θέλω να στειρώσω το σκύλο μου!  Άρα πρέπει να τον ζευγαρώσω!

9) Φοβάμαι πως αν στειρώσω το σκύλο μου θα έχει προβλήματα υγείας, θα παχύνει και θα αλλάξει η συμπεριφορά του!


Σίγουρα κάποιοι, αν όχι οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε σκύλο, έχουμε ακούσει ή έχουμε πει οι ίδιοι τις φράσεις αυτές. Μέχρι τώρα όμως λίγοι, η κανένας, διαφώνησαν μαζί μας. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά ο κόσμος δε γνωρίζει τι ακριβώς ισχύει στην πραγματικότητα για το ζευγάρωμα σκύλων ή, ακόμα χειρότερα, κάποιοι γνωρίζουν αλλά εθελοτυφλούν θέλοντας να βγάλουν χρήματα.

 Ας δούμε πάλι τις παραπάνω αριθμημένες προτάσεις και ας τις αναλύσουμε σύμφωνα με σύγχρονες γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μετά από χρόνια κτηνιατρικής μελέτης αλλά και μελέτης της συμπεριφοράς των σκύλων. Ξεκινάμε λοιπόν!:



1) Ο σκύλος μου θέλω να αισθανθεί μητέρα/πατέρας.


Είναι μία σκέψη που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια και που εφαρμόζεται πάρα πολύ συχνά. Θέλουμε η σκύλα μας να αισθανθεί μητέρα. Ρωτήσαμε την ίδια αν θέλει; Χρειάζεται μία σκύλα να γίνει μητέρα ώστε να ολοκληρωθεί σαν... σκύλα; Όχι. Αισθάνεται την ανάγκη για δημιουργία απογόνων επειδή είναι βαθιά ριζωμένη στο ένστικτό της και την αισθάνεται μόνο σε περιόδους αναπαραγωγής. Μπορεί από τη γέννα και μετά να γίνει μαλθακή και γλυκιά με τα κουτάβια αλλά μετά από λίγο καιρό που τα κουτάβια δε θα χρειάζονται τη φροντίδα της αυτή η συμπεριφορά εξαφανίζεται και ξεκινά να συμπεριφέρεται όπως και πριν. Κάποιες φορές μπορεί ακόμα και να
αδιαφορήσει η να φερθεί πολύ άσχημα στα κουτάβια της και αν κάποιο είναι άρρωστο μπορεί ακόμα και να το σκοτώσει.

Η σκύλα δεν αισθάνεται τη συναισθηματική ανάγκη να γίνει μητέρα όπως πολλοί άνθρωποι. Το ίδιο ισχύει και για τα αρσενικά σκυλιά.

 Πρέπει να θυμόμαστε πως ο σκύλος είναι ένα τελείως διαφορετικό είδος από εμάς. Πως, λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως θέλει να γίνει γονέας από μόνοι μας; Μιλάμε μία τελείως διαφορετική γλώσσα και έχουμε έναν τελείως διαφορετικό εγκέφαλο και τρόπο σκέψης! Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια μέχρι επιτέλους να μάθουμε μέσα από παρατηρήσεις τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τη συμπεριφορά και τη γλώσσα των σκύλων.

Εκτός από αυτό, η σκύλα μπορεί με τη γέννα να γίνει πολύ απρόβλεπτη στη συμπεριφορά της,  κάτι που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μόνο ένας αξιόπιστος επαγγελματίας εκτροφέας.

2) Ο κτηνίατρος μου πρότεινε να το ζευγαρώσω τουλάχιστο μία φορά και να γεννήσει αν θέλω να είναι υγιές.

Αρκετοί κτηνίατροι, κυρίως αυτοί που ασχολούνται πολλά χρόνια με το επάγγελμα από τότε ακόμα που δεν υπήρχαν τόσες μελέτες για τους σκύλους στον κόσμο, ακολουθούν αυτήν την τακτική. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

 Όταν τα θηλυκά σκυλιά δεν γεννάνε τότε υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πυομύτρα που είναι τύπος καρκίνου. Ας αναλογιστούμε για λίγο, όμως, πόσο εξαιρετικά πιο επικίνδυνο από τον καρκίνο είναι η γέννα μιας σκύλας για την υγεία της. Μπορεί να μην καταφέρει καν να επιβιώσει. Και το κυριότερο; Το πρόβλημα της πυομήτρας μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία με μία απείρως ευκολότερη, ασφαλέστερη και οικονομικότερη λύσητη στείρωση.

3) Ο σκύλος μου έχει ορμές και είναι επιθετικός. Προφανώς χρειάζεται το ταίρι του! Γιατί να μη του βρω ένα να του φύγουν και οι ορμές;



Φυσικά και έχουν ορμές τα σκυλιά μας. Έτσι είναι η φύση τους! Άλλωστε το ίδιο συμβαίνει με τους ανθρώπους. Ποια είναι όμως η διαφορά μας με τους σκύλους; Οι περισσότεροι από εμάς αν δεν αποκτήσουμε σύντροφο στεναχωριόμαστε και πραγματικά χρειαζόμαστε κάποιο ερωτικό σύντροφο στη ζωή μας. Τα σκυλιά δεν το αισθάνονται αυτό.

Μπορεί να έχετε εμπειρία από ζευγάρια σκύλων που δεν αποχωρίζονται ο ένας τον άλλον. Οι σκύλοι είναι ζώα που λατρεύουν να βρίσκονται σε μία ομάδα με έναν αξιόπιστο αρχηγό. Αν ο ένας σκύλος έχει αποδείξει στον άλλο πως μπορεί να προστατεύσει την ομάδα τους και να πάρει ορθές αποφάσεις, είναι επόμενο να μείνουν μαζί και να χρειάζονται ο ένας τον άλλο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι ερωτευμένοι!

Ένας σκύλος ψάχνει το ταίρι του σε περιόδους αναπαραγωγής με σκοπό... την αναπαραγωγή. Ούτε θέλει να συμμαζευτεί και να ανοίξει νοικοκυριό, ούτε θέλει να αισθανθεί γονιός και το κυριότερο: δεν έχει καμία συναισθηματική ανάγκη για ερωτικό σύντροφο. Στην αρχή μάλλον μας είναι δύσκολο να διανοηθούμε κάτι τέτοιο αλλά να θυμάστε, όπως είπα και πριν, ότι πρόκειται για τελείως διαφορετικό είδος πλάσματος και δε σκέφτεται όπως εμείς!

Ας υποθέσουμε όμως πως το παραπάνω γεγονός το γνωρίζουμε. Ότι δηλαδή ο σκύλος μας δε χρειάζεται ταίρι για να είναι χαρούμενος. Ακόμα και έτσι όμως κάποιος αποφασίζει να ζευγαρώσει το σκύλο του για να του φύγουν οι ορμές.

Ο αρσενικός σκύλος δεν ηρεμεί σε καμία περίπτωση με το ζευγάρωμα. Μετά το ζευγάρωμα γίνεται σιγά σιγά ταύρος και προβλήματα όπως το καβάλημα, η καταστροφή οπουδήποτε αντικειμένου στο σύμπαν και η έλλειψη πειθαρχίας γίνονται ακόμη πιο έντονα. Η δε ανάγκη να ξαναζευγαρώσει γίνεται επίσης πιο έντονη!

Η πραγματική λύση για έναν σκύλο που υποφέρει από τις ορμές του, που σίγουρα του προκαλούν στρες, είναι και πάλι η στείρωση. Επίσης, ας σκεφτούμε πως ο σκύλος μας μπορεί να μας "καβαλάει" για άλλους λόγους όπως για παράδειγμα για να απελευθερώσει το άγχος του και την αποθηκευμένη ενέργεια του ή πως το κάνει επειδή τον έχουμε μάθει να κάνει έτσι άθελά μας και τον επιβραβεύουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε (με γέλιο, χάδια ή σπρώξιμο για παράδειγμα). Μπορούμε δηλαδή να διορθώσουμε τη συμπεριφορά με λίγη εκπαίδευση και σωματική άσκηση! Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που ο σκύλος μας είναι άγριος με άλλα σκυλιά ή ανθρώπους. Δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει ορμές αλλά κάποιο βαθύτερο λόγο που ακολουθεί τέτοιες συμπεριφορές.


4) Ο σκύλος μου πρέπει να ζευγαρώσει διαφορετικά δεν θα ωριμάσει.



 Ο σκύλος μας θα ωριμάσει ούτως η άλλως όταν φτάσει στη σωστή ηλικία. Βέβαια το επίπεδο ωρίμασης διαφέρει σε κάθε σκυλί μιας και έχουν διαφορετικό χαρακτήρα και προσωπικότητα. Μπορεί ένα παιχνιδιάρικο κουτάβι να γίνει ένα σοβαρό σκυλί ενώ ένα ντροπαλό σκυλάκι να μετατραπεί σε παιχνιδομηχανή ακόμα και αν πλησιάζει στα γηρατειά του. Όλα εξαρτώνται από τις εμπειρίες τους και τον τρόπο που αυτά, και κυρίως εμείς, μεταχειριζόμαστε.

 Η ωρίμαση θα συμβεί, είτε ο σκύλος ζευγαρώσει είτε όχι.

5) Έχω καθαρόαιμο! Γιατί να μην το ζευγαρώσω; Θα πουλήσω τα κουτάβια τώρα με την κρίση για μία μικρή τιμή και θα χαρίσω κάποια και στους κολλητούς μου.

Αυτό είναι ένα μεγάλο, δύσκολο και εκτενές θέμα. Επειδή οι προυποθέσεις ζευγαρώματος καθαρόαιμων σκύλων είναι πάρα πολλές, θα αναλυθώ σε αυτές σε διαφορετική δημοσίευση.

6) Έχω ημίαιμο, είναι σκέτη γλύκα και θα ήθελα πολύ να έχω έναν απόγονό του που να είναι σαν και αυτό!

Αν έχετε ημίαιμο δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος πραγματικά για να το ζευγαρώσετε. Αν αγαπάτε τόσο τα ημίαιμα σκυλιά ώστε να θέλετε και άλλο μπορείτε να υιοθετήσετε ένα αδέσποτο ημίαιμο κουταβάκι από τα εκατοντάδες που υπάρχουν και να συμβουλεύσεις αυτούς που θα έπαιρναν κουτάβι από εσάς (αν ζευγαρώνατε το δικό σας) να κάνουν το ίδιο.

Ας υποθέσουμε όμως πως θέλετε ένα σκυλάκι ακριβώς σαν το ημίαιμο που έχετε. Ακόμα και στην περίπτωση των καθαρόαιμων σκύλων οι πιθανότητες οι απόγονοί τους να μοιάζουν με τους γονείς δεν είναι τόσες πολλές. Σκεφτείτε λοιπόν για την περίπτωση των ημίαιμων πόσο μικρές είναι. Όσο για το χαρακτήρα, θα πρέπει να σταθείτε πολύ τυχερός/ή για να μοιάσει το νέο κουτάβι στο χαρακτήρα με τον μπαμπά η τη μαμά του! Σίγουρα ένας σκύλος υιοθετεί κάποια από τα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς από τους απογόνους του αλλά αρχίζει και διαμορφώνεται ολοκληρωτικά τη στιγμή που γεννιέται και μετά. Κάθε σκύλος, όπως και κάθε άνθρωπος, έχουν διαφορετική προσωπικότητα!

Αν σκέφτεστε πως θα θέλατε πάρα πολύ να έχετε στο σπίτι τον μπαμπά ή τη μαμά με ένα από τα παιδιά τους, δηλαδή σαν μία μικρή οικογένεια, να θυμάστε και πάλι πως δεν θα έχουν σχέση γονιών-παιδιού για πάντα, η μητέρα θα φροντίζει το μικρό της μέχρι που να μη χρειάζεται πια. Αργότερα μπορεί η σχέση τους να αλλάξει, μπορεί ακόμα να γίνουν επιθετικοί ο ένας με τον άλλον και φυσικά να ζευγαρώσουν και μεταξύ τους.

Αν ακόμη επιμένετε να ζευγαρώσετε το ημίαιμό σας, σκεφτείτε πως δε θα γεννήσει μόνο 1 κουτάβι για εσάς, αλλά μπορεί να φτάσει και 5 και 10 κουτάβια και το να βρεθεί άτομο που να θέλει ημίαιμο είναι πολύ σπάνιο. Ήδη ο κόσμος με δυσκολία δέχεται τα αδέσποτα κουταβάκια που δεν είναι καν 2 μηνών και είναι καλοί χαρακτήρες, ή αυτά που βρίσκονται σε καταφύγια και κυνοκομεία, γιατί να δεχτούν το δικό σας; Η, ακόμα καλύτερα, γιατί να δημιουργήσετε περισσότερα;

Μπορεί κάποιοι να το δεχτούν. Θα δουν πόσο γλυκά είναι τα κουταβάκια σας και θα πάρουν ένα είτε για τους ίδιους είτε για τα παιδιά τους. Είναι, όμως, πολύ πιθανό όταν αυτά τα κουτάβια μεγαλώσουν ή αρχίσουν να κάνουν ζημιές ή όταν η οικογένεια θελήσει να πάει διακοπές και δεν έχει να τα αφήσει κάπου να καταλήξουν σε κάποιον άλλο ασυνείδητο ιδιοκτήτη ή σε κάποιο καταφύγιο ή, το πιο συνηθισμένο, στο δρόμο. Θα χρειαστεί λοιπόν όχι μόνο να βρείτε άτομο που να θέλει να πάρει το κουτάβι σας αλλά που να είναι υπεύθυνο. Μη θεωρήσεΤΕ πως αυτό εξυπακούεται, κάθε χρόνο αμέτρητα σκυλιά αφήνονται αδέσποτα επειδή όταν η οικογένεια τους τα πήρε σπίτι τα θεώρησε "παιχνίδια". Άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που έχουμε τόσα πολλά αδέσποτα! Δε θα ήταν πολύ άσχημο τα παιδιά του σκυλιού σας να βρεθούν πεταμένα σε ένα κάδο;

7) Δεν θέλω να πάω ενάντια στη φύση. Είναι σκύλος και χρειάζεται ταίρι και απογόνους και θα κάνω ό,τι μπορώ για να του το προσφέρω!

Είτε το θέλουμε είτε όχι έχουμε πάει ήδη ενάντια στη φύση από γεγονός και μόνο πως έχουμε ένα σκύλο. Ο σκύλος αυτός έχει δημιουργηθεί με την παρέμβαση του ανθρώπου! Αυτό ισχύει είτε είναι καθαρόαιμος είτε ημίαιμος. Ζει μαζί μας στα σπίτια και στις αυλές μας και έχει μάθει πια να βολεύεται στο δικό μας ωράριο, στις ανάγκες και στις αντοχές μας.



Ακόμα και αν αγνοήσουμε το παραπάνω, ας κοιτάξουμε λίγο τι συμβαίνει στη φύση: τα μέλη μιας αγέλης λύκων ή αγριόσκυλων δε συμμετέχουν όλα στη διαδικασία του ζευγαρώματος. Υπάρχουν οι αρχηγοί, δηλαδή ένα αρσενικό και ένα θηλυκό και αυτοί είναι που ζευγαρώνουν. Έχει προβλέψει λοιπόν η ίδια η φύση να αναπαράγεται μόνο ο σκύλος ή ο λύκος που και καλή υγεία έχει αλλά και δυναμικό, σταθερό χαρακτήρα.

Δεν είναι δυνατόν να ζευγαρώνουμε όλα τα σκυλιά μας επειδή πιστεύουμε πως έτσι πρέπει να είναι από τη φύση τους. Με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να τα ζευγαρώνουμε όλα! Τα ημίαιμα, τα άρρωστα, τα επιθετικά ,τα παράλυτα. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο μιας και το πιθανότερο είναι να δημιουργήσει αμέτρητα σκυλιά άρρωστα ή/και δυστυχισμένα επειδή δεν τα αντέχουν οι ιδιοκτήτες τους ή επειδή δε βρέθηκε κανείς να τα πάρει και κατέληξαν στο δρόμο.

8) Δεν θέλω να στειρώσω το σκύλο μου!  Άρα πρέπει να τον ζευγαρώσω!

Αν ο σκύλος σας δε φαίνεται να έχει έντονες ορμές που να ταλαιπωρούν τον ίδιο αλλά και εσάς, ή αν φοβάστε τόσο πολύ για την υγεία και τη συμπεριφορά του μετά τη στείρωση, τότε ίσως να μη θελήσετε να τον στειρώσετε. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως θα χρειαστεί να τον ζευγαρώσετε!

 Η στείρωση και το ζευγάρωμα δεν είναι αντίθετες έννοιες, μπορείτε να έχετε το σκύλο σας αστείρωτο χωρίς να το ζευγαρώσετε.

Αν όμως δείτε πως ο σκύλος σας έχει ορμές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εσάς (επιθετικότητα, καβάλημα, ζημιές) τότε θα χρειαστεί στείρωση. Δεν θα το κάνετε επειδή βολεύει εσάς αλλά επειδή θέλετε το καλό του σκύλου σας. Σίγουρα η στείρωση είναι μία επέμβαση και όπως κάθε επέμβαση (ακόμα και η αφαίρεση αμυγδαλών) έχει κινδύνους και είναι επίπονη. Είναι προτιμότερη όμως αυτή η επέμβαση από το να υποφέρει ο σκύλος σας από τις ορμές του και να είναι απίστευτα αγχωμένος. Σε πολλές περιπτώσεις ο σκύλος θα αισθανθεί τόσο μεγάλη την ανάγκη να ζευγαρώσει που θα κάνει τα πάντα για να ξεφύγει από το λουρί του η το σπίτι η την αυλή για να βρει το ταίρι του. Αν ο σκύλος σας έχει τέτοια συμπεριφορά και αρνείστε να τον στειρώσεις κινδυνεύετε να δημιουργήσετε περισσότερα αδέσποτα, να χάσετε το σκύλο σας και να θέσετε σε κίνδυνο τη ζωή του αλλά και την υγεία του, σωματική και ψυχική!

Όταν ο σκύλος μας φαίνεται ξεκάθαρα πως υποφέρει εξαιτίας των ορμών του τότε η στείρωση είναι μία καλή λύση για να απαλύνουμε τον πόνο του αλλά και τον δικό μας. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις η στείρωση ενδείκνυται και για άλλα προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να μην προκαλούνται από τις ορμές ενός σκύλου, σίγουρα όμως βελτιώνονται από την έλλειψη αυτών.

Εναλλακτικά, αν έχετε αρσενικό σκύλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία προσομοίωση θηλυκού σκύλου. Κοινώς sex doll. Καλά με ακούσατε, sex doll για σκύλους!



Υπάρχουν τέτοια στο εμπόριο αλλά μπορείτε απλά να αγοράσετε ένα λούτρινο ζωάκι για το οποίο ο σκύλος σας έχει μία "αγάπη" ή να κατασκευάσετε εσείς ένα sex doll. Έτσι ο σκύλος σας θα μπορεί να ανακουφίζεται εκεί. Να θυμάστε όμως πως στις περιόδους ζευγαρώματος (και όχι μόνο τότε) δεν θα ηρεμήσει τελείως επειδή θα έχει την κούκλα του, άλλωστε είναι μία φτωχή προσομοίωση του πραγματικού σκύλου που βρίσκεται σε οίστρο. Η σκύλα σε οίστρο μυρίζει, προκαλεί τα αρσενικά, τα τρελαίνει και τρελαίνεται και η ίδια. Και όλα αυτά αποκλειστικά λόγω ενστίκτου, κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί στο σκύλο.

9) Φοβάμαι πως αν στειρώσω το σκύλο μου θα έχει προβλήματα υγείας, θα παχύνει και θα αλλάξει η συμπεριφορά του!

Επειδή και αυτό είναι ένα εκτενές θέμα, θα το καλύψω σε διαφορετική δημοσίευση που θα γράψω στο μέλλον.

Τελικά συμπεράσματα


Το ζευγάρωμα σκύλων δεν είναι εύκολη υπόθεση όπως θα ακούσετε ένα σωρό ανθρώπους να λένε. Πόσες φορές έχω ακούσει το επιχείρημα "Ο θείος του κουμπάρου της κουνιάδας μου τα είχε ζευγαρώσει τα άφησε με τη μάνα τους στην αυλή και δε πάθανε τίποτα. Ημίαιμα ήτανε  και τα έδωσε σε κυνηγούς και σε φίλους στο χωριό".

Ελπίζω μετά από λίγη σκέψη να καταφέρουμε να καταλάβουμε πραγματικά πόσο ανόητο είναι το παραπάνω επιχείρημα. Είναι σαν να σκεφτούμε πως το πολύ κάπνισμα δεν κάνει κακό αφού ο θείος Τάκης κάπνιζε σα φουγάρο και έζησε μέχρι τα 100.

Δεν πρέπει να κοιτάμε πάντα την εξαίρεση σε έναν γενικό, επιστημονικά πραγματικό κανόνα πάνω στην προσπάθειά μας να δικαιολογήσουμε την πράξη μας. Ναι, ίσως αν η σκύλα να γεννήσει μόνη της στην αυλή και να ζήσουν όλα τα κουτάβια και να έχουν όλα τέλειο χαρακτήρα και να είναι τα καλύτερα σκυλιά του κόσμου. Οι πιθανότητες όμως να συμβεί κάτι τέτοιο είναι απειροελάχιστες. Είτε κάποια θα πεθάνουν, είτε κάποια θα βγουν με τελείως διαφορετικό χαρακτήρα, είτε θα αρρωστήσουν βαριά, είτε, είτε, είτε...

Μην πέσετε στην παγίδα να σκεφτείτε πως ένα κουτάβι θα είναι υγιές και ευτυχισμένο με έναν ιδιοκτήτη που είναι κυνηγός ή που χρειαζόταν κάποιο σκύλο για φύλαξη. Ανεξάρτητα από τη χρήση για την οποία θέλουν το κουτάβι, δεν παύουν να είναι ιδιοκτήτες. Σίγουρα υπάρχουν και κυνηγοί και άλλοι άνθρωποι που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση όσον αναφορά την υπεύθυνη ιδιοκτησία σκύλου. Για να βρείτε όμως έναν υπεύθυνο ιδιοκτήτη πρέπει να του πάρετε αναλυτική συνέντευξη και να τον επισκέπτεστε συχνά για να διαπιστώσετε αν το κουτάβι βρίσκεται όντως σε καλά χέρια.

Επίσης, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, πλέον απαγορεύεται από το Νόμο 4039 να ζευγαρώσετε το σκύλο σας χωρίς ειδική άδεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να καταγγείλει την πράξη και να υπάρξουν και επιπτώσεις!

Μη ζευγαρώσετε το σκύλο σας εκτός αν είστε έτοιμος/η να γίνετε επαγγελματίας εκτροφέας. Γιατί από τη στιγμή που αποφασίζετε να το ζευγαρώσετε γίνεστε εκτροφέας. 

Το ζευγάρωμα σκύλων πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ αν είναι καθαρόαιμα τα σκυλιά και ΜΟΝΟ από επαγγελματίες εκτροφείς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους ολόκληρη σε κάτι που στα δικά μας μάτια φαντάζει απλό. Το ζευγάρωμα είναι μία πανάκριβη διαδικασία που χρειάζεται προσοχή κάθε μέρα, σχεδόν όλη μέρα. Για αυτό και πρέπει να το αφήσουμε στα χέρια των ειδικών.

greecepets.blogspot.gr