Web Toolbar by Wibiya Ας πούμε δυο λόγια για τους σωστούς εκτροφείς με αφορμή μία λάθος επιλογή κατά την αγορά σκύλου ~ Dog Lover Blogspot

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ας πούμε δυο λόγια για τους σωστούς εκτροφείς με αφορμή μία λάθος επιλογή κατά την αγορά σκύλου

Με αφορμή το παρακάτω σχόλιο μιας αναγνώστριας μας που μιλάει για την ατυχία κατά την αγορά ενός καθαρόαιμο Bisson Frise καθώς επίσης και την εξαπάτηση της από τον Έλληνα εκτροφέα που είχε έρθει σε επικοινωνία μέσω του ΚΟΕ (Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδας) θα ήθελα να πω κάποια πράγματα για το πως πρέπει να κινηθούμε όταν επιθυμούμε να αγοράσουμε ένα καθαρόαιμο σκυλάκι.
 
«Θέλω να εκφράσω το παράπονό μου προς όλους τους εκτροφείς και αυτούς που αγοράζουν σκυλιά ράτσας από εκτροφείς. Υπάρχουν χιλιάδες πλέον διαμαρτυρίες για τα Petshops να μην αγοράζετε σκυλιά έρχομαι λοιπόν και σας προειδοποιώ όλους εσάς που σκέφτεστε να πάρετε σκυλάκι από εκτροφέα να προσέξετε από ποιον εκτροφέα τα αγοράζετε. Εγώ πήρα ένα Bisson Frise από τον κ. Νίκο Καραγιάννη εκτροφέα μπισόν και γραμματέα πρώην του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος το σκυλί μου έβγαλε προγναθισμό, πλήρωσα ένα αρκετά ευκαταφρόνητο ποσό ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ και τώρα μετά από ενάμιση περίπου χρόνο δεν μου δίνει τα pedigree του σκύλου, δεν μου μεταβιβάζει την ιδιοκτησία του σκύλου. 
 
Εχω πάρει και την αδελφή του χωρίς χρηματική ανταμιβή διοτί το αρσενικό έκανε προγναθισμό αλλά και το δεύτερο έκανε προγναθισμό. Δεν τα λέω όλα αυτά γιατί με ενδιαφέρουν οι προγναθισμοί αλλά δεν μου μεταβιβάζει την ιδιοκτησία των σκύλων χωρις να καταλαβαίνω γιατί. Όταν τον πείρα μετά από ενάμιση χρόνο να ρωτήσω γιατί τέλος πάντων αυτό το πρόβλημα και του εξέφρασα με έντονο τρόπο την δυσαρέσκειά μου μου είπε το εξής κουφό: «Πόσο θέλεις να μου επιστρέψεις τα σκυλιά πίσω;» Άκουσον άκουσον λες και είχα αγοράσει μηχανή του καφέ που είχε χαλάσει μέσα στην εγγύηση!!!! 
 
Μεγάλη Προσοχή και στους εκτροφείς!!!!!!»
 
Λαμβάνοντας υπόψιν επομένως το παραπάνω παράδειγμα επιβάλλεται όλοι να κατανοήσουμε πως όταν επιθυμούμε να αγοράσουμε κάποια ψυχούλα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για το τι «παίζει» γύρω μας, είτε αυτό λέγεται pet shop είτε λέγεται εκτροφέας. 
 
Σωστά ή Καλά Pet Shops δεν υπάρχουν, αυτό το έχουμε ξαναπεί πάρα πολλές φορές σε διάφορα άρθρα που έχουν αναρτηθεί στο Blog. 
 
Υπάρχουν όμως καλοί εκτροφείς και κακοί. 
Πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση για την αγορά ενός σκύλου οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι για διάφορα θέματα. Σίγουρα μια από τις πρώτες κινήσεις που οφείλουμε να κάνουμε είναι ένα τηλέφωνο στον ΚΟΕ προκειμένου να μας πει αν υπάρχουν εντός Ελλάδας εκτροφείς για την ράτσα που ψάχνουμε και επιθυμούμε να πάρουμε. Έπειτα καλό θα ήταν να κάνουμε μία «έρευνα αγοράς», αν και δεν μου αρέσει αυτή η φράση όταν μιλάμε για ψυχές. 
Πρέπει λοιπόν να επισκεφτούμε τον εκάστοτε εκτροφέα στο χώρο του, όχι μόνο για να μιλήσουμε μαζί του αλλά και για να δούμε τα σκυλάκια που εκτρέφει. Τους γονείς, τα κουτάβια, να ρωτήσουμε αν έχει πάρει διακρίσεις από τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εντός και εκτός συνόρων κτλ. 
Να ξέρετε ότι ο καλός εκτροφέας ενδιαφέρεται κυρίως για το ποιος θα πάρει τα κουτάβια του άρα δεν θα τα δώσει στον οποιοδήποτε. Όταν θα τον συναντήσετε λοιπόν θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για μια mini ανάκριση. Ανάκριση βέβαια μπορείτε να του κάνετε και εσείς... Ο καλός εκτροφέας φροντίζει για τη σωματική και ψυχικοπνευματική υγεία των ζώων του, παρέχοντας τους όλα τα απαραίτητα. Συμμετέχει σε εκθέσεις και προτρέπει και τους νέους ιδιοκτήτες κουταβιών του να το κάνουν, προκειμένου να αναδειχθεί η μορφολογική ποιότητα και τυπικότητα των ζώων τους. Ακόμα, μελετάει τη γενεαλογία της φυλής και ενημερώνεται συνεχώς για τις διεθνείς εξελίξεις, γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της φυλής, συμβουλεύει και βοηθάει τους ιδιοκτήτες των κουταβιών του και προσπαθεί πάντα για το καλύτερο. Φροντίζει τα κουτάβια να είναι απαλλαγμένα από κληρονομικές ασθένειες, όπως είναι η δυσπλασία και άλλες αρρώστιες. Όταν λοιπόν φτάσει η ώρα να αποχαιρετήσει κάποιο από τα κουτάβια του δίνοντας το σε μία οικογένεια φροντίζει να κρατάει επαφή με αυτήν. Θέλει το καλύτερο για το κάθε κουταβάκι για το οποίο έκανε πάρα πολλά για να το μεγαλώσει άριστα, δίνοντας του την ευκαιρία να ζήσει το λιγότερο 2 με δυόμιση μήνες μαζί με την οικογένεια του, τη μάνα και τα αδερφάκια του. Τα έξοδα του εκτροφέα είναι πάρα πολλά σε σχέση με αυτά που θα δώσετε εσείς κατά την αγορά του, η οποία είναι γύρω στα 1000€. Σκεφτείτε πόσο μπορεί να κοστίζουν οι ειδικές τροφές για την μάνα και τα κουτάβια, οι υπέρηχοι, οι ακτινογραφίες, τα τεστ δυσπλασίας και οφθαλμών, για τα κουτάβια το Microchip, το pet Passport, το Pedigree από ΚΟΕ, τα 2 εμβόλια μέχρι την ηλικία των 2 μηνών, οι 3 αποπαρασιτώσεις και πολλά άλλα. 
 
Και εννοείται ότι ο σωστός εκτροφέας θα σας δώσει και απόδειξη, όχι όπως τα περισσότερα pet shops και άλλοι «εκτροφείς». 
 
Όταν δείτε λοιπόν κάποια παρανομία, π.χ, το να μην σας δώσει απόδειξη μπορείτε να τον κυνηγήσετε νομικώς, ποτέ δεν ξέρετε ίσως πάρει ένα μάθημα. 
 
Βέβαια μπορείτε να διαβάσετε κάποια από τα άρθρα που υπάρχουν στο Blog για περισσότερες λεπτομέρειες:
 
 Dog Lover Blogspot